Г-7 и Китай в битка за японския внос. Ето какво призова Г-7

Публикувано от Божидар Балевски окт 31, 2023 в Макроикономика

Групата на седемте (Г-7), съставена от най-важните индустриализирани държави, отправи призив за незабавна отмяна на ограниченията за внос на японски хранителни продукти. Тези ограничения, отнасящи се предимно до мерките на Китай, бяха наложени в отговор на решението на Япония да изхвърли в Тихия океан обработена радиоактивна вода от атомната електроцентрала "Фукушима". В тази аналитична статия се разглеждат последиците от изявлението на Г-7, продължаващото търговско напрежение и гледната точка на Китай по въпроса.


Г-7, състояща се от САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада, изрази загрижеността си относно ограниченията за внос на японски хранителни продукти, наложени вследствие на изпускането на отпадъчни води от атомната електроцентрала "Фукушима". Въпреки че в изявлението не се споменаваше изрично Китай, беше очевидно, че призивът е насочен към китайското правителство. Япония и Съединените щати разкритикуваха тези ограничения като несправедливи, докато Русия неотдавна въведе подобни мерки.


Отговорът на Китай: "Икономическа принуда"

Китай окачестви позицията на Г-7 като "икономическа принуда" и призова групата да се въздържа от прилагането на двойни стандарти. Китайското посолство в Япония заяви, че действията на Г-7 нарушават глобалните производствени и снабдителни вериги и подкопават принципите на справедливата международна търговия.

В допълнение към въпроса за вноса на храни, Г-7 изрази загриженост относно неотдавнашните мерки за контрол върху износа на критични минерали. Китай, който е доминиращ играч в световното производство, обяви ограничения за износ на графит - важен материал, използван в батериите за електрически превозни средства. Министрите на търговията от Г-7 признаха необходимостта от намаляване на зависимостта от една единствена държава по отношение на критичните ресурси и подчертаха значението на изграждането на устойчиви и надеждни вериги за доставки, особено за критични минерали, полупроводници и батерии.


Предизвикателства в областта на търговията и икономиката

Министрите от Г-7 изтъкнаха и загрижеността си относно непазарните политики, включително непрозрачните и нарушаващи търговията промишлени субсидии и принудителния трансфер на технологии. Тези опасения насочват към по-широки предизвикателства в международната търговия и към необходимостта от установяване на справедливи и прозрачни практики.

Длъжностните лица от Г-7 осъдиха действията на Русия в Украйна, включително разрушаването на украинската инфраструктура за износ на зърно по време на инвазията. Те също така разкритикуваха едностранното решение на Москва да се оттегли от споразумение, което позволяваше на Украйна да изнася пшеница и други продукти през Черно море. Това отразява позицията на Г-7 по отношение на действията на Русия и последиците от тях за световния пазар на зърно.


Пропускане на кризата в Близкия изток

За отбелязване е, че в изявлението си министрите на търговията на Г-7 не засегнаха кризата в Близкия изток. Въпреки че преди това финансовите министри от Г-7 осъдиха "терористичните атаки" на Хамас срещу Израел, търговските министри се въздържаха да споменат пряко близкоизточния конфликт. Вместо това те се съсредоточиха върху въпросите на хуманитарната помощ при природни бедствия и извънредни ситуации.

Призивът на Г-7 за отмяна на ограниченията за внос на японски хранителни продукти, както и загрижеността им относно критичните минерали и международните търговски практики, подчертава сложната мрежа от световни търговски и икономически отношения. Той също така хвърля светлина върху гледната точка на Китай по тези въпроси и предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени, за да се осигурят справедливи, прозрачни и взаимноизгодни търговски отношения на международната сцена.