Финансови изпитания се задават за Английската централна банка

Английската централна банка предупреждава, че по-високите лихви "все още не са се отразили" на вече слабата икономика

Публикувано от Божидар Балевски дек 06, 2023 в Макроикономика

В целенасочени усилия да овладее рязко покачващата се инфлация Английската централна банка предприе поредица от повишения на лихвените проценти с общ размер над 500 базисни пункта в периода от декември 2021 г. до август 2023 г. Въпреки тези мерки централната банка предупреди, че пълното отражение на тези увеличения на лихвените проценти тепърва предстои да се прояви, което представлява продължаващо предизвикателство за домакинствата, предприятията и правителствата.

Комитетът по финансова политика (КФП) на Английската централна банка подчерта тези опасения в своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност. Макар да признава, че понастоящем финансите на домакинствата се развиват по-добре от очакваното, докладът подчертава, че по-високите разходи по заемите не са проникнали напълно в по-широката икономика.

В доклада се представя картина на предизвикателна рискова среда, като се посочват бавната вътрешна икономика, допълнителните заплахи за глобалния растеж и инфлацията, както и повишеното геополитическо напрежение. Също така подробно е описан ходът на Английската централна банка да повиши лихвените проценти с повече от 500 базисни пункта, достигайки 15-годишен връх. По-специално, КФН подчертава, че дългосрочните лихвени проценти както в Обединеното кралство, така и в САЩ сега са сравними с нивата, наблюдавани преди финансовата криза от 2008 година.

"Пълният ефект от по-високите лихвени проценти все още не се е проявил, което поставя постоянни предизвикателства пред домакинствата, бизнеса и правителствата, които могат да бъдат засилени от уязвимостите в системата на пазарното финансиране", предупреждава КФП.

Въпреки наблюдаваната досега степен на устойчивост докладът сигнализира за потенциални уязвимости в системата, особено в областта на пазарно базираните финанси. След предишния доклад за финансовата стабилност през юли растежът на доходите на домакинствата надхвърли очакванията, което доведе до намаляване на дела на домакинствата с високи коефициенти на обслужване на дълга, коригирани спрямо разходите за живот. Въпреки това КФН отбелязва, че финансите на домакинствата продължават да са несигурни поради нарасналите разходи за живот и по-високите лихвени проценти, като пълното им въздействие все още не е отразено в изплащането на ипотечните кредити.

Въпреки че компаниите показаха по-добра способност да обслужват дълга си поради стабилния ръст на печалбите, КФП очаква, че корпоративният сектор няма да бъде имунизиран срещу неравномерните ефекти от по-високите лихвени проценти и по-слабата икономическа активност. По-специално се очаква по-малките или силно задлъжнели британски фирми да бъдат подложени на продължаващ натиск.

В заключение на доклада се посочва, че процентът на корпоративната несъстоятелност е отбелязал леко повишение, но остава сравнително нисък, което предполага, че макар предизвикателствата да продължават, пълната степен на въздействие на по-високите разходи за финансиране все още не се е проявила във всички сектори на икономиката. Английската централна банка продължава да следи отблизо тези събития, тъй като се ориентира в деликатния баланс между контрола на инфлацията и икономическата стабилност.