Федералният резерв даде важна информация за лихвите

Имаме повече яснота за бъдещите действия на ФЕД

Публикувано от Божидар Балевски юни 13, 2024 в Макроикономика

Федералният резерв реши да запази лихвените проценти в диапазона от 5,25 % до 5,5 %. Въпреки че признава скромния напредък към своята цел за инфлация от 2%, централната банка намали прогнозите си, като сега предвижда само едно понижение на лихвите през 2024 г.


По време на пресконференция, проведена в сградата на Федералния резерв "Уилям Макшени Мартин" във Вашингтон на 12 юни 2024 г., председателят Джером Пауъл предаде, че макар инфлацията да е отстъпила от пиковите си нива, Фед се нуждае от по-убедителни данни, преди да обмисли намаляване на лихвените проценти. Пауъл обясни, че централната банка търси признаци, че настоящите ѝ политики са "достатъчно рестриктивни", за да укротят ефективно инфлацията.


"Въпреки че наблюдаваме желаните ефекти, остава въпросът дали нашите мерки са достатъчно рестриктивни", отбеляза Пауъл, подчертавайки необходимостта от търпение при оценяването на въздействието на политическите мерки във времето.


Освен това Пауъл обърна внимание на разминаването между икономическите показатели и обществените нагласи за икономиката. Въпреки стабилната икономика и силния пазар на труда много американци продължават да гледат негативно на икономическата ситуация. "Не е ясно защо има такъв песимизъм, но със сигурност постигаме напредък, особено със значителното отслабване на инфлацията", заяви Пауъл.


Понастоящем никой от членовете на Федералния комитет по операциите на открития пазар не вижда в базовите си очаквания повишение на лихвените проценти. "Нашата позиция винаги е била, че поддържайки рестриктивна политика, икономиката в крайна сметка ще покаже признаци на охлаждане, което ще проправи пътя за намаляване на лихвените проценти", добави Пауъл.


По отношение на заетостта Пауъл предположи, че неотдавнашните данни за работните места, показващи силен растеж, може би са леко преувеличени. Въпреки това общата тенденция в заетостта подкрепя политиките на Фед, насочени към стабилизиране на икономиката.


В обобщение, макар че последните данни показват известно подобрение, а инфлационният натиск се охлажда, Федералният резерв предпочита да действа предпазливо. Пауъл подчерта значението на по-стабилните данни за повишаване на увереността в постигането и устойчивото поддържане на инфлационната цел от 2%. Тъй като Фед следи отблизо икономическите показатели, бъдещите корекции на политиката ще зависят от текущото икономическо развитие и неговите последици за по-широката финансова стабилност и растежа.


Това решение отразява внимателното балансиране от страна на Фед между насърчаването на икономическия растеж и предотвратяването на спираловидното нарастване на инфлацията, като се гарантира, че паричната политика е съобразена с дългосрочното икономическо здраве и стабилност.