Федералният резерв оставя лихвите непроменени. Какво следва за икономиката на САЩ

Групата за определяне на рейтингите на Федералния резерв единодушно се съгласи да задържи основния лихвен процент по федералните фондове в целевия диапазон между 5,25% и 5,5%, където се намир

Публикувано от Божидар Балевски ное 02, 2023 в Макроикономика

С единодушно решение Комитетът за определяне на лихвените проценти към Федералния резерв запази основния лихвен процент по федералните фондове в диапазона от 5,25% до 5,5%, като това е второто поредно заседание, на което лихвените проценти остават непроменени. Това решение идва след поредица от 11 повишения на лихвените проценти, включително четири през 2023 г., и на фона на процъфтяваща икономика, стабилен пазар на труда и устойчиви нива на инфлация, надхвърлящи целта на централната банка.


Стъпката на Федералния резерв да задържи основните лихвени проценти стабилни беше широко очаквана и предизвика положителна реакция от страна на фондовия пазар. Решението обаче бе съпроводено и с повишаване на цялостната оценка на комитета за икономиката.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл наблегна на продължаващото предизвикателство за укротяване на инфлацията, заявявайки: "Процесът на устойчиво понижаване на инфлацията до 2% има да извърви дълъг път". Пауъл също така подчерта, че не са взети решения относно заседанието през декември, потвърждавайки ангажимента на централната банка да се адаптира към преобладаващите икономически условия.


Икономически растеж и динамика на пазара на труда

В изявлението след заседанието се посочва, че през третото тримесечие икономическата активност се разширява със силен темп, което е подобрение в сравнение с предишното описание на "стабилен темп" в изявлението от септември. Въпреки умереното нарастване на заетостта през годината броят на работните места остава стабилен, като броят на заплатите в неселскостопанския сектор надхвърля очакванията. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт нараства с впечатляващия годишен темп от 4,9%, надхвърляйки дори завишените прогнози.

Макар че в изявлението имаше малко съществени промени, в него се признаваше затягането на финансовите и кредитните условия. Включването на думата "финансови" последва рязкото повишаване на доходността на съкровищните облигации, което породи опасения на финансовите пазари. В изявлението се отбелязва също, че комитетът все още оценява степента на допълнителните корекции на политиката, необходими за постигане на целите му, и ще продължи да оценява новата информация и нейното отражение върху паричната политика.


Инфлация и несъответствие на пазара на труда

Въпреки че през 2022 г. инфлацията се забави от бързите си темпове, понастоящем базисната инфлация възлиза на 3,7% годишно, което е доста над целта на ФEД от 2%. Продължаващото несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда е във фокуса на повишението на лихвените проценти, като според данни на Министерството на труда през септември на всеки наличен работник се падат 1,5 свободни работни места.


Мнението на ФЕД за икономиката

В изявлението след заседанието бе подчертано мнението на ФЕД, че икономиката остава силна въпреки поредицата от повишения на лихвените проценти. Тази перспектива предполага, че създателите на политиката може да възприемат позиция на продължително затягане в съответствие с неотдавнашните дискусии, в които се набляга на насоката на политиката "по-високи ставки за по-дълго време". Макар че някои официални лица изразиха мнение, че лихвените проценти може да останат непроменени, тъй като ФЕД оценява въздействието на предишните повишения, има малко признаци за предстоящо намаляване на лихвените проценти. Според данни на CME Group пазарните цени понастоящем предполагат възможност за намаляване на лихвите около юни 2024 г.


Доходност на облигациите и пазарни фактори

Рестриктивната позиция на ФЕД изигра значителна роля за рязкото повишаване на доходността на облигациите, като доходността на съкровищните облигации достигна нива, невиждани от началото на финансовата криза през 2007 г. Факторите, които допринесоха за този скок, включват по-силен от очакваното икономически растеж, устойчива инфлация, "ястребски" настроения ФЕД и повишената "срочна премия", отразяваща търсенето на по-висока доходност от страна на инвеститорите, за да се компенсира рискът от притежаването на по-дългосрочен фиксиран доход.

Съществуват и опасения във връзка с емитирането на държавни ценни книжа, тъй като правителството се стреми да финансира значителния си дълг, като през четвъртото тримесечие планира да продаде на търг дълг на стойност 776 млрд. щатски долара. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предположи, че може да се наложи по-нататъшно забавяне на икономиката, за да се справи с инфлацията - мнение, споделяно от повечето прогностици, които очакват забавяне на икономическия растеж.


В обобщение, решението на Федералния резерв да запази лихвените проценти на фона на предизвикателствата пред икономическия растеж и инфлацията подчертава ангажимента на централната банка да постигне целите си. Реакцията на пазара на облигации и позицията на ФЕД "по-високи ставки за по-дълго време" ще продължат да оформят икономическия пейзаж, като бъдещите решения за лихвените проценти и техните последици ще се следят отблизо от пазарните участници и анализаторите.