ФEД отново задържа лихвите и се насочва към намаляване през 2024 г.

Федералният резерв запазва лихвените проценти и сигнализира за три намаления през 2024 година.

Публикувано от Божидар Балевски дек 13, 2023 в Макроикономика

В сряда Федералният резерв взе важно решение да запази основния си лихвен процент непроменен за трети пореден път, с което създаде предпоставки за поредица от потенциални понижения на лихвите през 2024 година и след това. Този стратегически ход идва на фона на облекчаваща се инфлация и устойчива икономика, което накара Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) да гласува единодушно в полза на запазването на основния лихвен процент по овърнайт заемите в целевия диапазон 5,25%-5,5%. Овърнайт лихвеният процент е като лихвения процент, който банките използват, когато заемат пари една от друга за много кратък период от време - само за една нощ. Това е ключово число, което помага да се определи колко струва на банките да получат краткосрочни средства. Централните банки, като Федералния резерв, обръщат голямо внимание на този лихвен процент, за да управляват общото равнище на лихвените проценти в икономиката и да поддържат нормалното функциониране на икономиката.

Макар че решението за запазване на статуквото беше широко очаквано от пазарите, FOMC изненада някои, като посочи поне три намаления на лихвените проценти през 2024 година, всяко от които на стъпки от по четвърт процентен пункт. Тази прогноза, макар и малко по-консервативна от пазарните очаквания за четири намаления, е значително по-агресивна, отколкото комитетът беше предложил преди няколко месеца.

Близкото и не толкова близкото бъдеще 

"Точковата диаграма" на комитета, илюстрираща очакванията на отделните членове, предполага възможност за допълнителни четири намаления през 2025 година, възлизащи на намаление с цял процентен пункт. По-нататъшните намаления през 2026 година биха могли да доведат до понижаване на лихвения процент по федералните фондове до диапазона между 2% и 2,25%, което съответства в голяма степен на дългосрочните перспективи. Въпреки вариациите в оценките за последните две години, допускайки още едно повишение през настоящата година, в последната си актуализация комитетът преди това беше посочил само едно намаление през 2023 година.

Като потенциална индикация, че ерата на повишенията може би приключва, в изявлението се подчертава, че комитетът ще разгледа "множество фактори" за "всяко" по-нататъшно затягане на политиката - термин, който не е използван преди. 

Успоредно с развитието на лихвените проценти Федералният резерв позволи до 95 млрд. щатски долара месечно постъпления от падежиращи облигации да се изтеглят от баланса му, като няма признаци за ограничаване на този аспект от затягането на политиката.

Тези решения идват на фона на по-благоприятната ситуация с инфлацията в сравнение със средата на 2022 година, когато тя достигна 40-годишен връх. В изявлението си след заседанието комитетът призна, че през последната година инфлацията е "отслабнала", запазвайки обаче характеристиката си на цените като "повишени". Неотдавнашните икономически данни, сочещи минимални промени в потребителските цени и цените на едро за ноември, предполагат, че ФЕД се доближава до своята инфлационна цел от 2%.

В изявлението също така се признава забавяне на икономиката, което е отклонение от предишната характеристика на силната експанзия през ноември. Въпреки икономическото забавяне членовете на комитета повишиха прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2023 година до 2,6%, отразявайки увеличение с половин процентен пункт спрямо актуализацията от септември. Прогнозите за БВП през 2024 година останаха относително стабилни на равнище 1,4%. Прогнозите за равнището на безработица претърпяха минимални промени, като се задържаха на 3,8% през 2023 година и леко се повишиха до 4,1% през следващите години.

Длъжностните лица потвърдиха готовността си да повишат лихвените проценти, ако инфлацията се възроди. Предвид настоящата икономическа ситуация обаче те изразяват готовност да проявят търпение, като следят отблизо въздействието на предишното затягане на политиката върху икономиката на САЩ.

Устойчиво високите цени се отразиха негативно върху рейтинга на президента Джо Байдън, главно поради отрицателните настроения относно неговото икономическо управление. Макар че някои спекулираха, че Фед може да се поколебае да осъществи значителни промени в политиката в година на президентски избори, каквито предстоят през 2024 година, склонността на Фед да действа може да се увеличи, ако данните за инфлацията продължат да съответстват на целите му, особено при запазване на високите реални лихвени проценти.