Ето какъв е залогът на срещата на върха за климата COP28

Натискът за постигане на резултати е огромен - глобалните температури продължават да чупят рекорди.

Публикувано от Божидар Балевски дек 04, 2023 в Макроикономика

С вдигането на завесата на срещата на върха за климата COP28 в Дубай, сцената е подготвена за обсъждане на действията в областта на климата и проблемите, свързани с него. Тази среща на върха, която ще се проведе от четвъртък до 12 декември, придобива решаващо значение на фона на покачващите се глобални температури и нарастващите емисии на парникови газове. Мелани Робинсън, директор на програмата за глобален климат в Института за световни ресурси, твърди, че COP28 предвещава най-значимия момент на отчетност в историята на климата, като фосилните горива заемат централно място.

Накратко COP, или Конференцията на страните (КС) по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК) на български, е международна среща на върха по въпросите на климата, която се провежда ежегодно. По време на COP световните лидери се събират, за да работят заедно по решения за справяне с изменението на климата. Понастоящем страните по Конвенцията са 198 (197 държави плюс Европейския съюз), което представлява почти универсално членство.

Глобална конвергенция в Дубай

Политици и бизнес лидери се събират в Дубай за най-голямата годишна конференция за климата в света, търсейки начини за ускоряване на колективните действия срещу разрастващата се климатична криза. На фона на рекордни температури и екстремни метеорологични явления, които засягат всички континенти, COP28 се очертава като ключов форум за вземащите решения за справяне с неотложните екологични предизвикателства. Нека да разгледаме и едни от главните теми, които ще бъдат дискутирани през следващите дни на срещата.

1. Финансиране на борбата с климатичните промени:

Финансирането на борбата с изменението на климата, което е вечно спорно, отново заема важно място на COP28. Дебатът е свързан с финансирането на усилията за намаляване на емисиите и адаптиране към последиците от изменението на климата. По-рано в Бон, Германия, се стигна до задънена улица, като страните с ниски доходи обвързаха преговорите за намаляване на емисиите с финансовата подкрепа на по-богатите държави. Неотдавнашните данни на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), които разкриват изпълнението на обещанието за 100 млрд. долара годишно за страните с ниски доходи, предлагат лъч оптимизъм, който може да насърчи добрата воля по време на срещата на върха.

2. Операционализиране на загубите и щетите

"Загуби и щети" се отнасят до неблагоприятните последици от изменението на климата, които са извън възможностите на държавите да се адаптират към тях или да се справят с тях. Тези въздействия могат да включват тежки метеорологични явления, повишаване на морското равнище и други предизвикателства, свързани с климата, които водят до необратими загуби. Създаването на механизъм за "загуби и щети" има за цел да се справи с финансовата и нефинансовата подкрепа, от която се нуждаят уязвимите държави, за да се възстановят от такива въздействия.

Операционализирането на фонда "загуби и щети", наследство от COP27, придобива значение. Въпреки историческия пробив на COP27, остават нерешени въпроси, включително относно размера на фонда, вносителите и администраторите. Консенсусът относно плащанията за загуби и щети, постигнат по време на напрегнатите дискусии по-рано този месец, поставя началото на изпълнението. От решаващо значение остава дали това предварително споразумение ще се запази по време на COP28.

3. Изкопаемите горива

Изкопаемите горива заемат централно място в хода на COP28, когато се провеждат ключови дебати - ролята на технологията за улавяне на въглерод и рискът за празни обещания от страна на петролната и газовата индустрия. Мелани Робинсън подчертава необходимостта от ясен сигнал, че светът бързо се отказва от изкопаемите горива. Дебатът около способността на технологията за улавяне на въглероден диоксид да оправдае продължаващото използване на изкопаеми горива е развенчан, като се подчертава значението на това COP28 да признае ограничената ѝ роля.

4. Уникалният глобален преглед

Отличителен елемент на преговорите за климата в Дубай е първият глобален преглед на състоянието след Парижкото споразумение. Тъй като светът е изправен пред повишаване на температурата с 1,1 градуса по Целзий, равносметката се превръща в ключов инструмент за оценка на напредъка. В обобщаващия доклад на ООН за глобалната равносметка се препоръчва трансформационна промяна, за да се съгласуват глобалните усилия с целите в областта на климата.

В обобщение, COP28 се разгръща като важна глава в колективния стремеж към устойчивост на климата. От финансовите спорове до тънкостите на компенсирането на загубите и щетите и проблемите с изкопаемите горива - всеки аспект допринася за оформянето на устойчива траектория за глобални действия в областта на климата. Тъй като международната общност се ориентира в тези критични дискусии, резултатите от COP28 са готови да повлияят на курса на нашето общо екологично бъдеще.