Ескалиращата инфлация в Аржентина и ерата Милей: Икономически анализ

Инфлацията в Аржентина се повиши главоломно, достигайки над 160% - какво следва оттук нататък?

Публикувано от Божидар Балевски дек 14, 2023 в Макроикономика

През ноември инфлацията в Аржентина се повиши главоломно, достигайки над 160%, точно преди мащабната девалвация на валутата, която президентът Хавиер Милей очаква да засили ценовия натиск през декември.


Потребителските цени нараснаха с 12,8% през ноември, надхвърляйки средната оценка на икономистите от 11,4%, отбелязвайки най-високото равнище на инфлация от началото на 90-те години на ХХ в. насам. Икономическият пейзаж бързо се промени, след като на 19 ноември Милей спечели президентската победа, което означаваше край на замразяването на цените на редица продукти и значителна девалвация на валутата, която ще доведе до още по-голямо повишаване на цените.


Аржентина прилага смели икономически мерки за справяне с кризата


В смел ход, насочен към преодоляване на извънредната икономическа ситуация в страната, новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей обяви серия от шокови мерки, включително значителна девалвация на валутата и намаляване на субсидиите. Страната е изправена пред сериозни икономически предизвикателства освен зашеметяващата 143% годишна инфлация, включително срива на валутата и високите нива на бедност.


Министърът на икономиката Луис Капуто очерта основните мерки в телевизионно послание, разкривайки 50% девалвация на аржентинското песо до 800 песо за щатски долар от предишните 400 песо. Признавайки суровата реалност, президентът Милей отбеляза: "В продължение на няколко месеца ще бъдем по-зле от преди", подчертавайки спешността, която вижда в прилагането на строгите мерки.


Сред обявените мерки е отмяната на търгове за проекти за обществено строителство и съкращаване на държавните работни места с цел оптимизиране на управлението. Освен това ще бъдат съкратени субсидиите за енергетиката и транспорта, като едновременно с това броят на министерствата ще бъде намален от 18 на 9.


Капуто твърди, че тези мерки са от решаващо значение за преодоляване на фискалния дефицит, който той определя като основна причина за икономическите проблеми на Аржентина, включително и за нарастващата инфлация. Той предупреди за риска от хиперинфлация, ако не бъдат предприети незабавни коригиращи действия: "Ако продължим да действаме по същия начин, неминуемо ще се насочим към хиперинфлация. Нашата мисия е да избегнем катастрофата."


Международният валутен фонд (МВФ) изрази подкрепата си за мерките на Аржентина, като ги определи като "добра основа" за по-нататъшни дискусии с институцията относно дълга на страната. Говорителят на МВФ Джули Козак подчерта, че тези решителни действия целят да стабилизират икономиката и да проправят пътя за устойчив растеж, воден от частния сектор.


Влизането на президента Милей във властта се характеризира с нестандартния му подход, като той стана известен с телевизионните си критики към политическата обстановка. Неговата победа на предварителните избори през август и последвалите избори предизвикаха шок в политическия пейзаж и доведоха до отстраняването на дългогодишната доминираща перонистка политическа сила.


Въпреки първоначалната си радикална реторика, президентът Милей изглежда заема по-умерена позиция в управлението. Той избра на ключови икономически постове опитни личности, като бившия президент на Централната банка Луис Капуто, което показва отклонение от предишните му планове за незабавна доларизация на икономиката.


Моментната икономическа обстановка е “черна”


Според консултантската фирма C&T Asesores през първите дни на декември цените вече са се увеличили с 15% в сравнение с предходния месец, като прогнозите сочат, че до края на месеца те могат да нараснат с 20%. Анализаторите обясняват този инфлационен скок с "общото изчистване на цените", особено в категории като бензина. JPMorgan Chase & Co. очаква кумулативно увеличение на цените с 60% през декември и януари.


Ноемврийската инфлационна вълна беше предизвикана от скока на цените на храните и напитките, следвани от дрехите и разходите за живот. Докато страната се бори с тези икономически предизвикателства, президентът Милей и министърът на икономиката Луис Капуто представиха мерки за съкращаване на разходите, равняващи се на 2,9% от БВП, с цел постигане на фискален баланс през следващата година. Тези мерки, включващи значителни съкращения на важни енергийни и транспортни субсидии, са признати като рецесионни, но са представени като необходими стъпки за коригиране на предишното лошо икономическо управление.


Пътят напред


По време на встъпването си в длъжност президентът Милей произнесе мрачна реч, в която многократно подчерта фискалните ограничения, а Капуто повтори това мнение в последвалите си изявления. И двамата лидери подчертаха спешността на тези мерки, като предположиха, че неизпълнението им може да доведе до покачване на годишната инфлация до зашеметяващите 15 000 %.


В отговор на икономическите предизвикателства централната банка на Аржентина запази референтния лихвен процент Leliq на 133%, като същевременно намали лихвения процент по еднодневни репо-сделки от 126% на 100%. 


Докато Аржентина се движи в този ключов момент, администрацията на Милей е изправена пред огромната задача да управлява икономиката в бурни времена, като тези драстични мерки имат за цел да насочат страната по пътя към икономическа стабилност.


Макар че умереността на Милей може да е прагматичен отговор на сложните предизвикателства, които предстоят, включително необходимостта от навигиране на съюзите в Конгреса, където неговата партия заема далечното трето място по брой на местата, мнозина са любопитни да видят дали той може ефективно да насочи страната към икономическо възстановяване, без да прави компромис с първоначалната си антисистемна позиция. Бъдещето на Аржентина при управлението на президента Милей остава несигурно, тъй като страната се бори с последиците от тези смели икономически мерки.