ЕЦБ свали лихвите!

Европейската централна банка изисква повече икономически данни, за да свали лихвите по-драстично

Публикувано от Божидар Балевски сеп 13, 2024 в Политика

В четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард не даде достатъчно яснота за това кога може да се случи следващото намаляване на лихвените проценти, тъй като институцията очаква допълнителни данни, за да прецени колко силно отслабва икономиката и какво е нейното въздействие върху инфлацията.


Както се очакваше, ЕЦБ намали основния си лихвен процент по депозитите с четвърт процентен пункт за втори път тази година. Централната банка обаче избегна да се ангажира с бъдещ курс за разходите по заемите. Лагард просто отбеляза, че настоящата низходяща тенденция е „доста очевидна“.


Успоредно с решението за лихвените проценти ЕЦБ леко понижи прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната през следващите три години, което показва влошаване на икономическата обстановка. Това накара някои анализатори да прогнозират, че по-бавното нарастване на цените може да накара ЕЦБ да ускори намаляването на лихвените проценти, което понастоящем се извършва на тримесечна база.


Същевременно прогнозите за инфлацията за 2024 г. и 2025 г. бяха ревизирани в посока нагоре. Това, заедно с предпазливата позиция на Лагард, накара търговците да намалят очакванията си за още едно понижение на лихвите през октомври. Сега пазарът очаква по-вероятна стъпка по време на последното за годината заседание на ЕЦБ през декември.


„Лагард избягва да се ангажира с ясна посока на политиката“, заяви Кевин Тозе, член на инвестиционния комитет на Carmignac. „След като прогнозите за инфлацията за 2024 г. бяха ревизирани нагоре, а прогнозите за растежа - понижени, едва ли скоро ще имаме яснота. ЕЦБ остава силно зависима от данните.“


При сегашното положение паричните пазари оценяват шанса за намаляване на лихвите през октомври на едва 20%, което е спад спрямо 40% по-рано през седмицата. Източници, запознати със ситуацията, отбелязаха, че ходът през октомври не е напълно изключен, но изглежда малко вероятен.


„Управителният съвет на ЕЦБ вероятно ще устои на натиска да предприеме още една стъпка през октомври, като вместо това изчака до декември, когато ще има повече данни за тенденциите в инфлацията“, заяви Дейвид Пауъл, старши икономист, покриващ еврозоната.


Една от причините за предпазливата позиция на ЕЦБ е продължаващата загриженост за инфлацията. Въпреки че инфлацията от 2,2% през август е близо до целта на ЕЦБ от 2%, нарастващите заплати в сектора на услугите оказват натиск за повишаване на цените.


Лагард изтъкна и вероятността за продължаваща колебливост в растежа на заплатите, въпреки че като цяло се очаква увеличението на разходите за труд да бъде умерено. В икономически план тя призна, че възстановяването е изправено пред предизвикателства и че рисковете продължават да са наклонени в посока надолу. Въпреки това тя изрази оптимизъм, че по-малко рестриктивната парична политика в крайна сметка ще подкрепи както потребителските разходи, така и инвестициите.


Досега очакваното съживяване на разходите на домакинствата все още не се е проявило.


„Перспективите стават все по-стагфлационни“, заяви Джефри Ю, старши стратег в BNY. „Последните данни от Германия сочат, че рисковете за растежа все още са силно низходящи.“


ЕЦБ понижава прогнозите си за растежа до 2026 г.


Макар че прогнозите за инфлацията остават до голяма степен в съответствие с предишните предвиждания, някои анализатори смятат, че влошаването на икономическите условия може да повлече надолу и инфлацията. Това повишава възможността за връщане към нискоинфлационната среда, наблюдавана преди пандемията, което може да наложи по-агресивно намаляване на лихвените проценти.


Goldman Sachs, отклонявайки се от преобладаващия консенсус за тримесечни понижения на лихвените проценти, прогнозира тази седмица, че ЕЦБ може да понижава лихвените проценти на всяко заседание през 2025 г., като се стреми да сведе депозитната лихва до 2% до юли.


Събитията в САЩ също биха могли да изиграят роля. Широко разпространено е очакването, че Федералният резерв ще последва стъпките на ЕЦБ и Английската централна банка, като започне да облекчава политиката си през следващата седмица. Макар някои да смятат, че Фед е действал със закъснение, той може да направи бързи съкращения, което да подтикне други централни банки да последват примера му.


„Като се имат предвид рисковете от понижаване на лихвените проценти и потенциалните валутни въздействия, може да се наложи ЕЦБ да се съобрази с редовния график на Фед за намаляване на лихвените проценти до началото на 2025 г.“, заяви Сима Шах, главен глобален стратег на Principal Asset Management.


Засега бъдещето остава несигурно, като преди решението за лихвите през октомври се очакват няколко важни публикации на икономически данни. Освен новия показател за инфлацията и месечното проучване на мениджърите по покупките, ще има малко конкретна информация, което ще остави както инвеститорите, така и ЕЦБ да проучат внимателно постъпващите данни.


„Оставаме зависими от постъпващите данни“, повтори Лагард в четвъртък. „Няма предварително определен път за намаляване на лихвените проценти - нито по отношение на времето, нито по отношение на размера“.