ЕЦБ сигнализира за намаляване на лихвите

Кристин Лагард обяви потенциално намаляване на лихвите през юни, но заяви, че посоката до края на годината е несигурна.

Публикувано от Божидар Балевски мар 20, 2024 в Макроикономика

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард изнесе реч във Франкфурт, в която намекна за възможна корекция на лихвените проценти през юни. В изказването си Лагард подчерта значението на предстоящите данни за определяне на траекторията на инфлацията и последващата посока на паричната политика. На фона на това очакване обаче пътят след юни остава несигурен, което поставя предизвикателства както пред инвеститорите, така и пред политиците.


Мнението на Лагард


Лагард подчерта значението на предстоящите прогнози, планирани за юни, които ще потвърдят инфлационните предвиждания, очертани в доклада на ЕЦБ от март. Този момент беше изтъкнат от няколко членове на Управителния съвет на ЕЦБ като ключов, като се има предвид включването на данни от пролетните преговори за заплатите. ЕЦБ е особено бдителна по отношение на потенциалните инфлационни последици, произтичащи от увеличаването на заплатите.


Освен това Лагард отбеляза, че наличните до юни данни ще дадат ценна представа за основните инфлационни тенденции и динамиката на пазара на труда. Ако тези показатели съвпаднат с прогнозите и трансмисионните механизми останат стабилни, ЕЦБ би могла да започне етап на корекция на политиката, преминавайки към по-малко рестриктивна позиция. Независимо от това Лагард предупреди, че вътрешният ценови натиск, особено в сектора на услугите, вероятно ще се запази, което налага непрекъснато внимателно проучване на постъпващите данни за потвърждаване на инфлационните прогнози.


Налични данни


Въпреки че признава геополитическата несигурност и продължаващия вътрешен ценови натиск, Лагард запазва положителна перспектива за инфлацията. Инфлацията в еврозоната се понижи до 2,6% през февруари, като инфлацията в сектора на услугите остана устойчива и възлезе на 3,9%. Лагард изрази увереност в макроикономическите прогнози на ЕЦБ, които предвиждат средна инфлация от 2,3% през 2024 година, 2% през 2025 година и 1,9% през 2026 година. Тази увереност отразява позицията на ЕЦБ за продължаване на очакваната дезинфлационна тенденция.


От септември насам ЕЦБ поддържа стабилни лихвени проценти на рекордно високо равнище, като предишни съобщения предполагаха преждевременни дискусии за намаляване на лихвените проценти. Предстоящите срещи през април и юни привлякоха вниманието, тъй като инвеститорите спекулират относно честотата на очакваните през годината корекции на лихвените проценти. Понастоящем пазарите сигнализират за очаквания за до три понижения на лихвените проценти до декември, с възможност за четвърто.


Несигурността остава


Несигурността около бъдещата траектория на лихвените проценти на ЕЦБ подчертава сложността, пред която са изправени световните пазари. Инвеститорите трябва да се ориентират в променящите се икономически показатели и геополитическите събития, за да предвидят точно промените в политиката. Освен това предприятията трябва да адаптират стратегиите си, за да се съобразят с потенциалните промени в разходите по заеми и пазарните условия.


Подходът на Европейската централна банка към паричната политика през следващите месеци вероятно ще окаже влияние не само върху икономическата траектория на еврозоната, но и върху по-широките световни финансови пазари. Поради това заинтересованите страни трябва да следят отблизо публикуването на данни и съобщенията на централната банка, за да получат представа за бъдещите политически решения.


В заключение, макар че сигналите на ЕЦБ за потенциално понижение на лихвените проценти през юни осигуряват известна яснота, всеобхватната несигурност около бъдещите корекции на политиката изисква бдителност от страна на инвеститорите и политиците. Взаимодействието между икономическите данни, динамиката на инфлацията и геополитическите фактори ще определя решенията на ЕЦБ, формирайки пазарните нагласи и инвестиционните стратегии през следващите месеци.