ЕЦБ се ориентира в икономическата несигурност

Публикувано от Божидар Балевски окт 26, 2023 в Макроикономика

По време на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Атина няколко важни икономически фактора оказват влияние върху процеса на вземане на решения на фона на волатилността на пазара на облигации.


Като начало, по данни на Евростат последните данни сочат спад на инфлацията - до 4,3% от 5,2% през август. Макар че този спад е по-бърз от очакваното, продължават да съществуват потенциални рискове за повишаване на инфлацията, главно чрез ефектите върху заплатите и надвисналата заплаха от по-високи цени на петрола.

ЕЦБ обаче е изправена пред двойно предизвикателство. Въпреки отслабването на инфлационния натиск те остават непоколебими в поддържането на високи лихвени проценти за продължителен период от време. Този подход се различава от очакваното предвид ескалиращите икономически опасения в еврозоната, състояща се от 20 държави, споделящи еврото.

Друг фактор, оказващ влияние върху подхода на ЕЦБ, е неотдавнашната колебливост на пазарите на облигации. Тази турбулентност повдигна въпроси относно възможността за по-ранно прекратяване на програмата за количествено затягане (ПЗ). Дискусиите по тази тема може да се наложи да бъдат отложени поради тази пазарна несигурност.

В сферата на потенциалните рискове глобалните събития оказват значително влияние. Неотдавнашните нападения срещу Израел внесоха нови възходящи рискове за инфлацията, главно поради потенциалното им въздействие върху петролния пазар. Едновременно с това рязко нараснаха рисковете за понижаване на икономическия растеж, което прави ситуацията по-сложна за ЕЦБ.

На фона на тези икономически предизвикателства ЕЦБ следи отблизо повишаването на дългосрочните лихвени проценти. Причините за този скок са от решаващо значение. Засилената пазарна волатилност и повишаването на дългосрочните лихвени проценти са на път да поставят най-сериозните предизвикателства пред сегашната позиция на ЕЦБ, особено пред усилията ѝ да предотврати рецесията.


В допълнение към опасенията, свързани с лихвените проценти, се появява и дискусията за ускоряване на намаляването на баланса на ЕЦБ, особено във връзка с Програмата за спешни покупки на ценни книжа (ПЕПП). Пазарните условия, особено тези в Италия, намекват за потенциална нестабилност, ако ЕЦБ ускори количественото свиване на програмата PEPP. В това отношение стабилизирането на пазара през следващите седмици и месеци може да повлияе върху вземането на решения от ЕЦБ, което потенциално да доведе до ускоряване на PEPP-QT.

Освен това актуален е въпросът за сроковете, в които ЕЦБ може да започне да намалява лихвените проценти. Дебатът се съсредоточава върху това колко дълго ще се запази позицията "по-високи за по-дълго". Управителният съвет ще бъде предпазлив да не се насочи погрешно към намаляване на лихвите твърде рано. Докато някои предполагат, че първото понижение на лихвите може да се случи през септември 2024 г., други са по-предпазливи.


В заключение, заседанието на ЕЦБ в Атина се разгръща в условията на икономическа несигурност, породена от намаляващата инфлация, нестабилността на облигационните пазари и поредица от глобални събития. Тези фактори създадоха динамична и сложна среда, което подтиква ЕЦБ внимателно да балансира между икономическата стабилност и необходимостта да се адаптира към променящите се обстоятелства. Решенията, взети в Атина, ще окажат значително влияние върху финансовия пейзаж в еврозоната и отразяват сложния характер на определянето на икономическата политика в днешния нестабилен свят.