Доходността по облигациите расте

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации скочи отново над 4,5% за първи път от края на 2022 година.

Публикувано от Божидар Балевски апр 10, 2024 в Макроикономика

В сряда плановете на Федералния резерв за краткосрочна стратегия за намаляване на лихвените проценти бяха поставени под въпрос, тъй като данните за инфлацията, които бяха по-силни от очакваното, предизвикаха шокови вълни на пазара на облигации. Доходността на 10-годишните съкровищни облигации скочи отново над 4,5% за първи път от края на 2022 година, отразявайки опасенията на инвеститорите за продължителен период на по-високи лихвени проценти.


Изненади за инфлацията през март


В сряда Бюрото за трудова статистика публикува данните си за индекса на потребителските цени (ИПЦ), разкривайки повторно ускоряване на инфлацията през март. Индексът на потребителските цени се повиши с 0,4% на месечна и с 3,5% на годишна база, надхвърляйки очакванията на икономистите за 0,3% месечно повишение и 3,4% на годишна база. Тази неочаквана възходяща тенденция очертава тревожна картина за ФЕД, тъй като инфлацията показва признаци, че е по-утвърдена, отколкото се очакваше по-рано.


Базовият индекс на потребителските цени потвърждава по-широкия натиск


Като се изключат волатилните цени на храните и енергията, базовият ИПЦ също нарасна повече от очакваното. Базовият индекс на потребителските цени се повиши с 0,4% на месечна база и с 3,8% на годишна база, надхвърляйки прогнозите съответно за 0,3% и 3,7%. Това подсказва, че инфлационният натиск е по-широкообхватен, отколкото се смяташе първоначално, като обхваща по-широк кръг стоки и услуги извън непосредственото въздействие на колебанията в цените на енергията.


Силна икономика, упорита инфлация


Пазарните анализатори отдават тази устойчива инфлация на няколко фактора. Според Дейвид Ръсел, глобален ръководител на пазарната стратегия в TradeStation, "всички очакваха разходите за подслон да намалеят, но те не им съдействат". Освен това той изтъква приноса на стабилната икономика с ограничени запаси, които предоставят на предприятията по-голяма ценова мощ.


Въпреки че силната икономика обикновено се разглежда положително, в настоящия контекст тя създава сценарий на "нож с две остриета". Силната икономическа активност позволява на инфлацията да остане упорито висока, което затруднява постигането на инфлационната цел от 2% от страна на ФЕД и потенциално отлага плановете за намаляване на лихвените проценти.


Протоколи и бъдещи насоки


Пазарната тревога се засилва и от публикуването на протокола от последното заседание на ФЕД, насрочено за по-късно днес. Тези протоколи ще бъдат внимателно проучени от инвеститорите, които търсят улики за бъдещата посока на действие на централната банка.


Пазарните нагласи по-рано очакваха, че ФЕД може да започне да намалява лихвените проценти още през юни. Неотдавнашните данни за инфлацията обаче, в съчетание с предстоящите протоколи, биха могли значително да изместят този срок. Инвеститорите ще анализират протоколите, за да търсят индикации за промяна в позицията на ФЕД по отношение на паричната политика, особено що се отнася до времето и темпа на потенциалното намаляване на лихвените проценти.


Друг показател, който трябва да се наблюдава


В четвъртък инвеститорите ще следят внимателно и публикуването на индекса на цените на производител за март. Индексът на цените на производител измерва инфлацията на равнище търговия на едро, като дава представа за потенциалните бъдещи промени в цените на потребителско равнище. По-голямо от очакваното отчитане на PPI може да затвърди очакванията за продължаваща висока инфлация, което ще окаже допълнителен натиск върху ФЕД да запази позиция си по отношение на лихвените проценти.


Несигурен път за политиката и пазарите


Последните данни за инфлацията внесоха доза несигурност на финансовите пазари. Доходността на облигациите рязко се повиши, отразявайки опасенията на инвеститорите от продължителен период на по-високи лихвени проценти. Както инвеститорите, така и бизнесът ще следят отблизо предстоящите публикации на икономически данни и комуникацията на ФЕД, за да преценят траекторията на политиката на централната банка и потенциалното ѝ въздействие върху икономическите перспективи.


През идните месеци ФЕД е изправен пред деликатно балансиране. Той трябва да се бори с инфлацията, без да задушава икономическия растеж. Краткосрочната насока на паричната политика и последиците от нея за финансовите пазари и по-широката икономика ще бъдат внимателно наблюдавани от бизнеса и инвеститорите по света.