Добра ли ще бъде годината за инвеститорите в злато?

Цените на златото зависят от различни фактори, включително геополитическа нестабилност, пазарна несигурност и лихвени проценти.

Публикувано от Божидар Балевски яну 22, 2024 в Макроикономика

С навлизането в 2024 година траекторията на цените на златото продължава да бъде в центъра на вниманието на инвеститорите, а динамиката в последно време показва различни мнения. Въпреки спада в цените на златото в началото на годината, стратезите на UBS прогнозират потенциален ръст от 10% до края на годината, подчертавайки значителното влияние на политическите решения на Федералния резерв. В този анализ ще разгледаме факторите, които оформят сегашната картина на златото, влиянието на спекулациите с лихвените проценти и контрастните прогнози на финансовите експерти.


Последни тенденции и прогнози на UBS


Цените на златото отбелязаха леко отстъпление от ралито си в края на годината в първите дни на 2024 година. От UBS обаче подчертават, че последните ценови движения са незначителни, ако се разглеждат в контекста на силното покачване на благородния метал с 15% през цялата 2023 година. Стратезите на UBS твърдят, че "силата на завъртането на политиката на Федералния резерв не бива да се подценява". Въпреки краткосрочната волатилност златото остава над психологическия праг от 2000 долара за тройунция. UBS прогнозира покачване до 2250 долара за тройунция до края на годината, което показва бича позиция по отношение на потенциала на златото.


Преразгледана прогноза на Scotiabank


Докато UBS поддържа оптимистична перспектива, анализаторите на Scotiabank предлагат по-предпазлива перспектива, но все пак ревизират нагоре своите ценови прогнози. В бележката си от понеделник анализаторите на Scotiabank признават повишените цени на златото и среброто за тази и следващата година. Те коригират прогнозата си за златото в края на годината до 2000 долара за тройунция, в сравнение с предишната оценка от 1900 долара за тройунция. Тази разлика в прогнозите отразява разнообразието от мнения във финансовия сектор относно бъдещата траектория на цените на златото.


Фактори, които оказват влияние върху цените на златото


Цените на златото зависят от различни фактори, включително геополитическа нестабилност, пазарна несигурност и лихвени проценти. Геополитическото напрежение и несигурността на световните пазари могат да засилят привлекателността на златото като сигурен актив. 


Едновременно с това колебанията в лихвените проценти оказват влияние върху привлекателността на по-високодоходните инвестиции при повишаване на лихвените проценти. Когато лихвените проценти се повишат, инвеститорите могат да се насочат към алтернативи с по-висока възвръщаемост. Същото важи и в обратна посока, когато лихвените проценти започнат да се намаляват, което оказва влияние върху търсенето на злато. Взаимодействието на тези фактори създава динамична среда за златото, като стойността му реагира на променящите се икономически и геополитически условия.


Спекулации за намаляване на лихвените проценти на ФЕД


Спекулациите, свързани с потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, се очертават като ключов фактор за цените на златото. UBS очаква намаляване на лихвените проценти със 100 базисни пункта от страна на Фед, което ще започне през май. Според UBS подобна стъпка ще окаже натиск върху щатския долар и реалните лихвени проценти, стимулирайки ново търсене, особено от страна на борсово търгуваните фондове за злато. Очакванията за продължаващи макроикономически рискове и повишена геополитическа несигурност допълнително оправдават поддържането на експозиция към злато с цел хеджиране и диверсификация.


Настроенията относно позицията на Фед по отношение на лихвените проценти играят ключова роля при формирането на пазара на злато. Несигурността напоследък се проявява във възприятието на пазара за вероятността от намаляване на лихвените проценти от страна на Фед през март. Вероятността е спаднала до около 48%, в сравнение с над 81% преди малко повече от седмица, както показва инструментът FedWatch на CME. Инвеститорите следят отблизо ключови икономически показатели, включително икономическия растеж на САЩ през четвъртото тримесечие и ценовия индекс на разходите за лично потребление, за да получат представа за бъдещите действия на Фед.


Световни централни банки и златни резерви


Централните банки в световен мащаб са забележителни купувачи на злато през 2022 година и 2023 година, водени от стратегия за диверсификация на резервите си. Тази тенденция съвпада с очакването за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, създавайки условия, които биха могли да засилят привлекателността на златото. UBS изтъква потенциалното въздействие върху щатския долар и реалните лихвени проценти - фактори, които са неразделна част от динамиката на пазара на злато.


Докато златото очертава своя курс през 2024 година, взаимодействието между геополитическите събития, пазарната несигурност и действията на централните банки ще продължи да оказва влияние върху неговата траектория. Оптимистичната прогноза на UBS за 10% ръст на цените на златото отразява увереността в трайното влияние на политическите решения на Федералния резерв. Пазарът обаче остава динамичен, като различните прогнози на финансовите експерти усложняват разказа за цената на златото. Тъй като инвеститорите се ориентират в тази сложна динамика, следващите месеци обещават да бъдат решаващи за тези, които се стремят да се възползват от постоянно променящия се пазар на благородни метали.