Джером Пауъл: Пред ФЕД има още много изпитания

Пауъл казва, че Фед "не е сигурен", че е направил достатъчно, за да намали инфлацията

Публикувано от Божидар Балевски ное 10, 2023 в Макроикономика

Във вчерашното си обръщение към аудиторията на Международния валутен фонд във Вашингтон председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна несигурността около усилията на централната банка да ограничи инфлацията. Пауъл подчерта ангажимента на Федералния комитет по операциите на открития пазар да постигне достатъчно рестриктивна позиция на паричната политика, за да сведе инфлацията до целевото равнище от 2%. Той обаче призна, че "не сме уверени, че сме постигнали такава позиция".

Въпреки неотдавнашното решение за запазване на референтните лихвени проценти Пауъл изрази загриженост за продължаващата борба с високите цени. В поредица от агресивни повишения на лихвените проценти комитетът повиши референтния лихвен процент от почти нулеви стойности до целевия диапазон 5,25%-5,5%, отбелязвайки най-значителното затягане на политиката от началото на 80-те години на ХХ в. насам.

Макар че инфлацията остава над целта на Фед, Пауъл отбеляза забавянето на темпа на нейното нарастване. Основният ценови индекс на разходите за лично потребление - предпочитаният от Фед измерител на инфлацията - спадна до 3,7% на годишна база, спрямо 5,3% през февруари 2022 г. Пауъл призна напредъка, но подчерта, че пътят към устойчиво намаляване на инфлацията до 2% е дълъг.

По време на речта Пауъл засегна потенциалната необходимост от по-нататъшни увеличения на лихвените проценти. Той спомена, че ФЕД се фокусира върху преценката дали е необходимо лихвите да се повишат и за колко време да останат повишени. Реакциите на пазарите бяха забележими, като след изказването на Пауъл акциите се понижиха, а доходността на държавните ценни книжа се повиши.

Въпреки пазарните очаквания за по-благосклонна позиция от страна на Фед Пауъл отправи предупреждение към инвеститорите, като ги предпази от прекомерен оптимизъм за потенциални понижения на лихвите в бъдеще. Той наблегна на ангажимента на Фед да изпълнява мандата си и заяви: "Ако стане уместно да затегнем допълнително политиката, няма да се поколебаем да го направим".

Пауъл подчерта значението на предпазливия подход, балансиращ рисковете от това да се направи твърде много или твърде малко. Признавайки повишаването на доходността на съкровищните облигации, той увери, че Фед ще действа внимателно, избягвайки риска да бъде подведен от краткосрочните данни, като същевременно предотврати прекомерното затягане на политиката.

В перспектива Пауъл отбеляза напредъка в икономиката, като през третото тримесечие БВП нарасна с 4,9% на годишна база. Въпреки това той очаква забавяне на растежа през следващите тримесечия. Въпреки ниската безработица Пауъл призна потенциалното въздействие на по-силния от очакваното растеж върху борбата с инфлацията, като предположи, че може да се наложи паричната политика да реагира.

В анализа бяха подчертани предизвикателствата, пред които е изправен Фед при постигането на инфлационните си цели, и деликатният баланс между икономическия растеж и контрола върху инфлацията. Предпазливият тон на Пауъл сигнализира, че централната банка остава бдителна и готова да коригира политиката си при необходимост, предизвиквайки пазарните очаквания за по-благосклонна позиция. Тъй като несигурността се запазва, инвеститорите ще следят отблизо бъдещото развитие на подхода на Фед към инфлацията и лихвените проценти.