Цените на петрола паднаха след кратък скок

Цените на петрола се понижиха в петък след кратък скок, предизвикан от съобщенията за експлозии край иранския град Исфахан.

Публикувано от Божидар Балевски апр 19, 2024 в Макроикономика

В петък цените на петрола бяха нестабилни след новината за израелски удар в Иран. Първоначалните съобщения предизвикаха рязък скок, но цените бързо се понижиха, след като се появиха подробности за ограничения характер на нападението. Този епизод подчертава продължаващото напрежение в Близкия изток и потенциала му да наруши доставките на петрол, но също така и нарастващата толерантност на пазара към подобни събития.


Ограничена атака, слаба реакция, нестабилни цени


След съобщенията за експлозии край Исфахан, Иран, цените на петрола първоначално скочиха с над 3%. След като обаче подробностите се разгърнаха и стана ясно, че израелският удар е бил целенасочен и маломащабен, като е използвал безпилотни самолети, а не пилотирани, цените се промениха. Фючърсите на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) затвориха с понижение от 0,73% на 82,13 щатски долара за барел, а суровия петрол тип "Брент" се установи на 86,44 щатски долара за барел, което представлява спад от 0,77%.


Пазарните участници отдадоха приглушената ценова реакция на все по-задълбоченото запознаване с напрежението в Близкия изток. "Енергийният пазар е преминавал през това и преди", отбеляза Джон Килдъф от Again Capital. Той подчерта, че пълномащабна война, нарушаваща доставките на петрол, се е превърнала в по-висока летва за значителни ценови скокове.


Война в сянка или открит конфликт?


Израелският удар изглежда е в отговор на мащабна иранска ракетна атака срещу Израел миналата седмица. Някои анализатори смятат, че това бележи края на "войната в сянка" между двете държави и началото на по-открит конфликт. Други обаче, включително адмирал Джеймс Ставридис, бивш върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО, смятат, че и двете страни се опитват да деескалират.


Това мнение се подкрепя от омаловажаването на нападението от страна на Иран и твърдението му, че експлозиите са били причинени от системите за противовъздушна отбрана, които са прихванали идващите ракети. Липсата на незабавни ответни действия от страна на Иран предполага желание да се избегне по-нататъшна ескалация.


Смущения в Арабския залив


Въпреки ограниченото въздействие на неотдавнашния удар, потенциалът за по-широк конфликт в Близкия изток продължава да буди сериозно безпокойство на петролните пазари. Арабският залив, в който се добиват над 20 милиона барела петрол дневно, може да се сблъска с прекъсвания, ако напрежението ескалира.


Потенциална точка на възпламеняване е Ормузкият проток - критично място, през което всеки ден преминава около една пета от световното производство на петрол. Според Клей Сейгъл от Rapidan Energy всяко затваряне или сериозно нарушение на пролива би довело до рязко покачване на цените на петрола, което може да доведе до "трицифрени стойности" и значителен удар върху световната икономика.


Ролята на САЩ и дългосрочната перспектива


Позицията на САЩ остава решаващ фактор в уравнението. Макар че Вашингтон обеща непоколебима подкрепа за Израел, той също така съобщи на израелското правителство, че няма да участва в никакви настъпателни операции срещу Иран. Това би могло да ограничи потенциала за пълномащабна война.


Въпреки това Сара Лия Уитсън от правозащитната организация "Доун" разкритикува действията на Израел и изрази загриженост относно възможността САЩ да бъдат въвлечени в по-широк конфликт.


Дългосрочните перспективи за цените на петрола зависят от развитието на геополитическия пейзаж в Близкия изток. Макар че непосредствената пазарна реакция на неотдавнашния удар беше слаба, основните рискове остават значителни. Продължаващото напрежение и потенциалът за смущения в Арабския залив могат да предизвикат значителна ценова волатилност през следващите месеци.


Пазарните участници ще следят отблизо развитието на ситуацията в региона, фокусирайки се върху всякакви признаци за по-нататъшна ескалация или потенциални дипломатически решения, които биха могли да намалят напрежението.