Цените на петрола могат да достигнат 100 долара за барел - какво следва?

Отделни държави обявиха доброволни намаления на обща стойност 2,2 млн. барела на ден за първото тримесечие на 2024 г.

Публикувано от Божидар Балевски дек 01, 2023 в Макроикономика

С наближаването на новата година петролният пазар е изправен пред потенциални сътресения, тъй като някои членове на ОПЕК+ избраха доброволно намаляване на производството. Въпреки че официалното изявление на ОПЕК, публикувано в четвъртък, не одобри официално намаляване на производството, няколко държави обявиха доброволни съкращения, възлизащи на 2,2 млн. барела на ден за първото тримесечие на 2024 г. Този ход, воден от ключови играчи като Саудитска Арабия и Русия, може да има далечни последици за световните цени на петрола.

Какво е ОПЕК и как влияе върху световната икономика

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е коалиция от страни производителки на петрол, които си сътрудничат в управлението и координирането на своите политики в областта на петрола. Основана през 1960 г., организацията има за цел да осигури стабилни цени на петрола на световния пазар, като същевременно гарантира постоянни доходи на своите страни членки. Влиянието на ОПЕК върху световната икономика е значително и се проявява по различни канали.

Чрез контрола си върху значителна част от световните петролни резерви ОПЕК влияе върху предлагането на петрол, като координира нивата на производство, което оказва пряко влияние върху цените. Стремейки се към стабилизиране на цените, ОПЕК се опитва да предотврати екстремни колебания в цените на петрола, които се отразяват на икономическите резултати както на страните производителки, така и на страните потребителки. Управлението на цените на петрола от страна на организацията е продиктувано от желанието да се генерират стабилни приходи за страните членки, които са от решаващо значение за финансирането на националните бюджети, инфраструктурата и икономическото развитие. Решенията на ОПЕК оказват влияние и върху глобалната инфлация, търговските баланси, инвестициите в енергийния сектор, геополитическите отношения и разработването на алтернативни енергийни източници.

Индивидуални ангажименти и пазарен скептицизъм

Саудитска Арабия, която е в основата на ОПЕК, пое инициативата, като удължи доброволното си съкращаване на производството с 1 млн. барела на ден до края на първото тримесечие на 2024 г. Русия също се ангажира да намали доставките с 300 000 барела на ден суров петрол и 200 000 барела на ден петролни продукти през същия период. Други участници в тези доброволни съкращения са Ирак, Обединените арабски емирства, Кувейт, Казахстан, Алжир и Оман.

Успехът на тези съкращения обаче зависи от спазването на правилата - въпрос, който подчертава Бил Пъркинс, главен изпълнителен директор и главен трейдър на Skylar Capital Management. Перкинс подчерта необходимостта от всеобхватно спазване на правилата отвъд Саудитска Арабия, като изрази скептицизма на пазара, когато други държави поемат подобни ангажименти. Разпокъсаният характер на съобщенията, при който отделните държави членки издават отделни изявления, също допринесе за объркването и несигурността на търговците.

Ценови прогнози и постепенно завръщане на барелите

Ако членовете на ОПЕК+ изпълнят обещаните съкращения, експертите от бранша очакват рязко покачване на цените на суровия петрол. Стратегът от UBS Джовани Стауново подчерта, че когато тези съкращения изтекат в края на първото тримесечие, повторното пускане на тези барели на пазара ще стане постепенно. Очаква се това постепенно завръщане да запази дефицита на петролния пазар през първата половина на 2024 г., което може да доведе до повишаване на цените.

Goldman Sachs също взе отношение по въпроса, като зае предпазлива позиция и оцени скромно повишение на цените на сорта Brent. Инвестиционната банка изказа предположение, че допълнителните съкращения могат да допринесат за поддържане на цените на петрола сорт Брент в диапазона от 80 до 100 долара през 2024 г., при условие че членовете на ОПЕК+ се придържат към предложените намаления.

В петък световните фючърси на суровия петрол тип "Брент" се търгуваха с леко понижение до 80,66 долара за барел, а американските фючърси на суровия петрол тип "West Texas Intermediate" се понижиха до 75,93 долара за барел. Пазарът продължава да следи внимателно развиващата се динамика, като очакванията за по-високи цени на петрола зависят от успеха и спазването на доброволните съкращения от страна на членовете на ОПЕК+. Препоръчваме на инвеститорите да следят внимателно развитието на ситуацията, тъй като това ще играе голяма роля върху потенциалното развитие на световната икономика през следващата година.