Цените на едро се покачват в САЩ

Индексът на цените на производителите скочи с 0,6% през февруари, което помрачава инфлационните перспективи пред икономиката на САЩ.

Публикувано от Божидар Балевски мар 14, 2024 в Макроикономика

Повишаването на цените на едро през февруари очертава тревожна картина за икономиката на САЩ, което показва, че инфлацията остава постоянен насрещен вятър въпреки неотдавнашните признаци за умерено нарастване на потребителските цени. В този анализ се задълбочаваме в последните данни за индекса на производствените цени (Producer Price Index), изследваме последиците от тях за бизнеса и потребителите и проучваме как те могат да повлияят на предстоящите политически решения на Федералния резерв.


Цените на едро нарастват, надхвърляйки очакванията


Бюрото по трудова статистика отчете увеличение на индекса на цените на производител на едро с 0,6% за февруари, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 0,3%. Това повишение следва подобен ръст от 0,3% през януари. Базовият индекс на цените на производител, изключващ променливите цени на храните и енергията, също се повиши повече от очакваното, като нарасна с 0,3% спрямо прогнозираните 0,2%.


На годишна база основният индекс на производствените цени отбеляза най-рязкото си повишение от септември 2023 година насам, достигайки 1,6%. Тези данни допринесоха за спад на основните американски борсови индекси, като инвеститорите се опасяваха от инфлационен натиск. Освен това доходността на съкровищните облигации се повиши в отговор на доклада.


Разбивка на числата


Бюрото за трудова статистика определи цените на стоките като основен фактор за увеличението на основния индекс на цените на производител. Тези цени нараснаха с 1,2%, отбелязвайки най-бързия си темп от август 2023 година насам. Тази тенденция отразява модела, наблюдаван при индекса на потребителските цени (ИПЦ), където цените на енергията изиграха значителна роля за изтласкването на годишната инфлация малко по-високо от очакваното.


Докладът за индекса на потребителските цени през февруари подчерта увеличението на енергийните разходи на ниво крайно търсене с 4,4%. Това се изразява в значителен скок на цените на бензина, които се повишиха с 6,8% на равнище търговия на едро. Данните сочат, че тези нарастващи производствени разходи вероятно ще се пренесат върху потребителите под формата на по-високи цени на бензиностанциите и на различните стоки през следващите месеци.


Продажбите на дребно се възстановяват, но изостават от инфлацията


Въпреки инфлационния натиск данните за февруарските продажби на дребно показаха увеличение от 0,6%, което дава искрица надежда за потребителските разходи. Това повишение спомогна за обръщане на низходящо ревизирания спад от 1,1%, наблюдаван през януари, но все пак не отговори на очакванията на анализаторите за ръст от 0,8%.


Макар че потребителите изглежда запазват до известна степен равнището на разходите си, данните показват, че те може би намаляват в някои области. Като се изключат продажбите на автомобили, които отбелязаха повишение от 0,3%, което беше малко под очакванията, увеличението на продажбите на дребно на неавтомобилни стоки беше само 0,1%. Това показва потенциална промяна в поведението на потребителите, които се борят с нарастващите разходи.


Федералният резерв на фокус


Последният кръг от данни за инфлацията несъмнено ще бъде на преден план в дискусиите по време на предстоящата политическа среща на Федералния резерв. Макар че централната банка вероятно ще запази настоящия референтен лихвен процент, пазарните участници ще следят внимателно за всякакви сигнали относно бъдещата траектория на паричната политика.


Текущото ценообразуване на фючърсите предполага, че Комитетът по операциите на открития пазар на ФЕД може да започне да намалява лихвените проценти още през юни, като очакванията са за три намаления с четвърт процентен пункт през 2024 година. Неотдавнашните инфлационни тенденции обаче, особено по-високите от очакваното данни за индекса на потребителските цени, биха могли да накарат ФЕД да преразгледа този график и евентуално да забави или дори да коригира темпа на планираните понижения на лихвените проценти.


В перспектива


ФЕД е изправен пред деликатно балансиране. Докато се стреми да укроти инфлацията и да предотврати нейното утвърждаване, той трябва да внимава и да не задуши икономическия растеж с прекалено агресивно повишаване на лихвените проценти. Последните данни за индекса на производствените цени добавят още едно ниво на сложност към процеса на вземане на решения.


Данните подчертават устойчивостта на инфлационния натиск, особено на равнище цени на едро. Това предполага, че нарастването на потребителските цени вероятно ще продължи известно време. Предстои да видим как ФЕД ще реагира на този развиващ се сценарий и дали ще коригира плановете си за парична политика, за да отговори на продължаващите инфлационни опасения.