Босът на Blackrock: Този финансов модел се изчерпа

Лари Финк нарече Биткойн "актив убежище"

Публикувано от Божидар Балевски юни 17, 2024 в Макроикономика

Главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк наскоро говори пред лидерите на Групата на седемте (Г-7), като се спря на критична трансформация в глобалния финансов пейзаж.


Финк изтъкна нарастващата зависимост от капиталовите пазари за финансиране на частния сектор, което бележи промяна, изискваща иновативни финансови стратегии за ефективно използване на потенциала.


Лари Финк за "дилемата на растежа"


По време на основната си лекция Финк разгледа "дилемата на растежа", която засяга както развиващите се пазари, така и утвърдените икономики.


"Първоначално Международният валутен фонд и Световната банка са създадени преди 80 години във време, когато банковите институции са били основният метод за финансиране. Сега сценарият се е обърнал, като капиталовите пазари са се превърнали в преобладаващите финансиращи институции на частния сектор", отбеляза Финк.


Той спомена неотдавнашните реформи, които доведоха до значителни инвестиции в инфраструктурата в развиващите се страни. Въпреки това Финк изтъкна острата необходимост от нови подходи за мобилизиране на капитал, които да се отдалечат от традиционните банкови методи.


В резултат на това Финк разкри създаването на Коалиция на инвеститорите, която включва големи играчи като BlackRock, GIP и KKR, които се ангажират с 25 млрд. долара за подпомагане на икономическия растеж в развиващите се пазари в Азия. Подобни инициативи се провеждат и в Африка, като се акцентира върху развитието на инфраструктурата.


Финк също така подчерта, че необходимостта от икономическа експанзия не се ограничава само до развиващите се пазари.


"Големите икономики, включително страните от Г-7, също са изправени пред това предизвикателство. Намираме се на важен кръстопът, изправени пред дилема на растежа, която трябва да бъде решена, за да постигнем напредък", твърди той.


Той подчерта, че при положение, че страните от Г-7 показват средно съотношение на дълга към БВП от 129%, традиционните фискални стратегии като увеличено данъчно облагане и бюджетни съкращения вече не са жизнеспособни. Преодоляването на тези икономически бариери изисква реален растеж, което е все по-трудно на фона на демографските промени и намаляването на работната сила.


Икономически данни на Г-7

Икономическите данни на държавите от Г-7 отразяват тези предизвикателства. Източник: Statista


В сферата на икономическите решения Биткойн се очертава като забележителна алтернатива. Изследване на фирмата за блокчейн анализи Kaiko показва значителен интерес от страна на големи институции като Franklin Templeton, Fidelity и BlackRock към качествата на Биткойн като финансово убежище.


Биткойнът се отличава от традиционните сигурни убежища, като предлага потенциално по-висока възвръщаемост и демонстрира минимална корелация с традиционните капиталови пазари, особено във времена на пазарни затруднения.


Данните на Кайко показват, че 60-дневната корелация на Биткойн с Nasdaq 100 е спаднала значително през последната година, достигайки средно почти нула от юни 2023 г. насам, което засилва привлекателността му като финансово убежище, особено видима по време на последната банкова криза в САЩ, когато той се представи по-добре от традиционните активи като златото и американските облигации.


Неотдавнашното стартиране на борсово търгувани фондове (ETF) за спот биткойн в САЩ също отбеляза значителен интерес, привличайки над 15 млрд. долара нетни входящи потоци от януари 2024 г. насам. Тези ETF-и се възползват от асиметричната възвръщаемост на Биткойн и утвърдената му репутация на надежден актив във времена на икономическа нестабилност.


Тъй като глобалният икономически пейзаж е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, ролята на Биткойн като стабилизираща сила придобива все по-голяма известност, подкрепена от институционално потвърждение, представяйки убедителна възможност за инвеститорите, които търсят сигурност в несигурни икономически времена.