Бюджет 2024 на Германия - спирачка на дълга и справяне с решението на Конституционния съд

Миналия месец Германия изпадна в бюджетна криза след решение на Конституционния съд.

Публикувано от Божидар Балевски дек 13, 2023 в Макроикономика

След седмици на интензивни преговори германският канцлер Олаф Шолц разкри правителствения бюджетен план за 2024 година, като обяви значителни мерки за справяне с дълговата криза в страната. Планът, представен на пресконференция, предвижда спестяване на 17 млрд. евро от основния бюджет, което е важна стъпка в преодоляването на предизвикателствата, породени от неотдавнашното решение на Конституционния съд.

Бюджетната криза възникна миналия месец, когато Конституционният съд се произнесе срещу опита на правителството да промени предназначението на спешния дълг, поет по време на пандемията. 

Решението постановява, че правителството не може да пренасочва неизползван спешен дълг към текущия си бюджет, което води до правно и финансово предизвикателство. Решението на съда създаде значителна правна пречка за фискалните планове на правителството. Решението на съда означаваше, че правителствената стратегия за пренасочване на извънредния дълг за посрещане на текущи бюджетни нужди се счита за незаконосъобразна. Тази правна пречка повдигна въпроси относно законосъобразността на финансовите действия на правителството и способността му да управлява ефективно бюджета. Решението имаше преки последици за бюджета за 2024 г., тъй като в него зейна дупка на стойност приблизително 17 млрд. евро. Тази финансова дупка принуди коалиционните партньори да преразгледат плановете си и породи несигурност относно икономическата политика, включително ефективността на дълговата спирачка.

Кризата открои политическите разногласия в коалиционното правителство. Докато министърът на финансите Кристиан Линднер се застъпваше за придържане към дълговата спирачка, канцлерът Олаф Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек настояваха за ново спиране на дълговата спирачка, за да се съобразят политическите приоритети, ползите и екологичния преход на икономиката. Бюджетната криза доведе до продължителни и трудни преговори между коалиционните партньори за постигане на споразумение по бюджета за 2024 г. Политическите разногласия и различните гледни точки по отношение на фискалните политики усложниха преговорния процес.

Новите решения и икономиката на Германия за 2024

Канцлерът Шолц, обръщайки се към пресата, подчерта необходимостта от определяне на приоритети и свързаните с това трудни решения. Германия също така ще намали разходите през 2024 година на своя фонд за климата и трансформацията, който беше в основата на преговорите.


Основни акценти:

1) Спестяване и определяне на приоритети: Канцлерът Шолц изтъкна ангажимента на правителството да спести 17 млрд. евро в основния бюджет. Той подчерта, че е важно да се приоритизират разходите, да се вземат трудни решения за съкращения и икономии, включително да се прекратят субсидиите.

2) Фонд "Климат и преобразуване": Преговорите включваха и съкращаване на разходите от фонда за климата и трансформацията. Канцлерът потвърди, че въпреки финансовите ограничения правителството остава отдадено на своите цели, като например подкрепа за Украйна, напредък в зелената трансформация на Германия и насърчаване на социалното сближаване.

3) Запазване на дълговата спирачка: Канцлерът Шолц потвърди ангажимента на правителството за запазване на дълговата спирачка, въведена през 2009 г. Дълговата спирачка налага ограничения върху държавния дълг и структурния бюджетен дефицит, като предвижда мерки за извънредни ситуации, като например пандемията Covid-19.

4) Въздействие на Конституционния съд: Според канцлера Шолц неотдавнашното решение на Конституционния съд не само е засегнало настоящия и предстоящите бюджети, но има и дългосрочни последици за бъдещите бюджетни процеси.

5) Икономическо въздействие: Бюджетната криза и свързаната с нея несигурност по отношение на финансите допринесоха за икономически предизвикателства. Германският институт за икономически изследвания IW прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт на страната с 0,5 % през следващата година, като го обяснява отчасти с продължаващата бюджетна криза.

6) Коалиционна динамика: Въпреки разногласията лидерският алианс, състоящ се от канцлера Шолц, финансовия министър Кристиан Линднер и министъра на икономиката Роберт Хабек, подчерта способността си да предприема действия и да постига споразумения по предизвикателни задачи.

Сега предложеното бюджетно споразумение се премества за обсъждане в парламентарната бюджетна комисия, последвано от разглеждане в парламента и в съвета на Бундесрата, представляващ шестнадесетте федерални провинции на Германия. Ще бъде въведен временен бюджет, за да се осигури покриването на жизненоважните административни и правни разходи по време на този процес.