Английската централна банка задържа лихвите на фона на икономическата несигурност

Английската централна банка оставя лихвените проценти на 15-годишен връх и заявява, че е "твърде рано" да се мисли за намаляване на лихвите

Публикувано от Божидар Балевски ное 02, 2023 в Макроикономика

Английската централна банка (АЦБ) реши да остави лихвените проценти непроменени с 6-3 гласа от Комитета по паричната политика (КПП). Това решение следва период на 14 последователни повишения на лихвените проценти, като трима членове подкрепиха допълнително увеличение с 25 базисни пункта. Английската централна банка подчерта необходимостта от строга парична политика за "продължителен период от време", посочвайки вероятността за бъдещи повишения на лихвените проценти.


Инфлация, икономическа активност и динамика на пазара на труда

След последните икономически прогнози на Bank of England инфлацията отслабна, но остава значително над целта на централната банка от 2%, като възлиза на 6,7%. Икономическата активност отслабна, а пазарът на труда показа признаци на разхлабване.

Управителят на BOE Андрю Бейли подчерта, че въпреки напредъка в укротяването на инфлацията няма място за самодоволство и е "твърде рано" да се обмисля намаляване на лихвените проценти. Централната банка продължава да се стреми да поддържа лихвените проценти достатъчно високи, за да върне инфлацията към целевото равнище от 2%.


Прогнози и доклад за паричната политика

Докладът за паричната политика на Английската централна банка (АЦБ) очертава ревизирани перспективи. Очаква се през четвъртото тримесечие на 2023 г. средната инфлация да бъде около 4,75%, да намалее до около 4,5% през първото тримесечие на 2024 г. и да продължи да спада до 3,75% през второто тримесечие на 2024 г. Резултатите от БВП на Обединеното кралство са по-слаби от очакваното, като през третото тримесечие на 2023 г. не се наблюдава растеж, а през четвъртото тримесечие се очаква едва 0,1% ръст.

BOE подчерта необходимостта паричната политика да бъде "достатъчно рестриктивна за достатъчно дълъг период от време", за да се осигури устойчив контрол на инфлацията.


Реакции на пазара и мнения на анализатори

Финансовите пазари очакваха решението на Английската централна банка (АЦБ), като вероятността то да бъде задържано беше 89%. Въпреки това ангажиментът на централната банка да поддържа високи лихвени проценти изненада някои пазарни участници. Анализаторите предполагат, че BOE може би е достигнала върха на цикъла си на повишаване на лихвените проценти.

Ема Могфорд, управител на Premier Miton Monthly Income Fund, изрази увереност, че това е върхът на повишенията на лихвите. Тя сподели, че "бързото повишаване на лихвените проценти през последната година ще продължи да намалява търсенето на стоки и услуги, а оттам и инфлацията."

Сам Зиф, ръководител на отдел "Глобална валутна стратегия" в JPMorgan Private Bank, подкрепи това мнение, като предположи, че въпреки че за известно време BOE може да запази статуквото, следващият ход може да бъде намаляване на лихвите.

Сурен Тиру, икономически директор в ICAEW, посочи, че увеличеният брой членове на комитета, гласували за задържане на лихвите, в сравнение с тясното разделение през септември, показва, че лихвите може би са достигнали своя връх. Въпреки това той предупреди, че икономическото въздействие на предишното затягане ще продължи да се отразява на притежателите на ипотечни кредити и на бизнеса.


Пътят пред икономиката на Обединеното кралство

Канцлерът на хазната на Обединеното кралство Джереми Хънт призна устойчивостта на страната и значението на устойчивия растеж за осигуряване на просперитет. Очаква се в есенното изявление да бъдат очертани мерки за стимулиране на икономическия растеж чрез насърчаване на частните инвестиции и увеличаване на заетостта.

В по-широк контекст централните банки по света наближават ключов етап от циклите си на затягане на паричната политика. Неотдавнашните действия и изявления на Федералния резерв на САЩ и на Английската централна банка показват, че те разглеждат последиците от променящите се икономически условия, като подчертават необходимостта от адаптивни и основани на данни парични политики.

В заключение, решението на Английската централна банка да запази лихвените проценти подчертава предизвикателствата пред икономиката на Обединеното кралство. Остава изключително важно да се следят отблизо икономическите показатели и инфлационните тенденции. С развитието на икономическия пейзаж BOE ще трябва да балансира между ангажимента си за контрол на инфлацията и потенциалната необходимост от бъдещи корекции на лихвените проценти.