Анализ на паричната политика на основните централни банки

Разногласие между Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка и Европейската централна банка

Публикувано от Божидар Балевски дек 15, 2023 в Макроикономика

През последните дни големите централни банки от двете страни на Атлантическия океан представиха сложна картина на бъдещите си насоки на паричната политика, оставяйки световните пазари в състояние на несигурност. Докато Федералният резерв на САЩ изненада инвеститорите с миролюбива позиция, сигнализирайки за възможно намаляване на лихвените проценти, Bank of England и Европейската централна банка възприеха по-предпазлив подход, подчертавайки необходимостта от рестриктивни мерки.


Ситуацията в САЩ


В отклонение от пазарните очаквания Федералният резерв на САЩ разкри плановете си за поне три намаления на лихвените проценти през следващата година и още четири до 2025 година. Въпреки че запази основния си лихвен процент на равнище от 5,25 % до 5,5 %, съобщението на Федералния комитет по операциите на открития пазар предизвика рязко поскъпване на рисковите активи, като пазарите очакват намаление с 25 базисни точки още през март. Този ход, който се обяснява с предполагаемото облекчаване на финансовите условия, доведе до рекордно високи стойности на Dow, а доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа спадна под 4% за първи път от юли насам.


Въпреки стабилната икономическа активност, при която БВП нарасна с годишен темп от 5,2% през третото тримесечие, председателят на Фед Джером Пауъл призна възможността за предстоящо намаляване на лихвените проценти. Това предизвика промяна в прогнозите на икономистите, включително тези на Barclays, които сега предвиждат три намаления на всяко второ заседание, започвайки от юни, отклонявайки се от по-ранната си прогноза за еднократно понижение на лихвите чак през декември 2024 година.


Какви са настроенията в Европа


От другата страна на Атлантическия океан Английската централна банка и Европейската централна банка се противопоставиха на пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти. Английската централна банка запази основния си лихвен процент на равнище 5,25%, подчертавайки необходимостта от рестриктивна парична политика за продължителен период от време. Устойчивият вътрешен натиск върху цените и заплатите, съчетан с повишените показатели за инфлацията, накара Комитета по парична политика да изрази предпазливост, въпреки че реалният БВП на Обединеното кралство остана непроменен през третото тримесечие.


S&P Global изтъкна предизвикателството, пред което е изправена Английската централна банка при определянето на подходящия момент за разхлабване на политиката, предвид обвиненията за закъснял отговор на започналата нарастваща инфлация през 2022 година. Инфлацията в Обединеното кралство спадна до 4,6% на годишна база през октомври, което е най-ниската стойност от две години насам, но е значително над целевата стойност на банката от 2%. Същевременно ръстът на заплатите също не оправда очакванията напоследък и при над 7% все още остава неудобно висок за централната банка. Реалният БВП на Обединеното кралство се запази през третото тримесечие, но през октомври икономиката неочаквано се сви с 0,3% на месечна база.


Междувременно Европейската централна банка, въпреки че запази лихвените проценти непроменени, преразгледа прогнозите си за растежа и инфлацията. Ангажиментът на ЕЦБ да поддържа лихвените проценти на достатъчно рестриктивни равнища толкова дълго, колкото е необходимо, сигнализира за предпазлив подход. Въпреки това промяната в езика от инфлация, която се очаква да остане твърде висока твърде дълго, към очакване за постепенно понижение през 2023 година повдигна въпроси относно възможността за бъдещо намаляване на лихвените проценти.


Анализаторите отбелязаха промяна в баланса на рисковете около траекторията на политиката на ЕЦБ, като се появи възможност за по-ранно намаляване на лихвените проценти през 2024 година. Макар че председателят на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли очакванията за намаляване през март, някои икономисти изтълкуваха изявленията ѝ като деликатно отваряне на вратата за възможности от юни 2024 година нататък.


В заключение, различните пътища, по които са поели основните централни банки, отразяват сложността на глобалните икономически условия. Докато Федералният резерв на САЩ клони към "оптимистична" позиция, Английската централна банка и Европейската централна банка проявяват предпазливост, имайки предвид продължаващия инфлационен натиск. Световните пазари следят отблизо бъдещото развитие, тъй като централните банки се ориентират в деликатния баланс между подпомагането на икономическия растеж и справянето с инфлационните предизвикателства.