Анализ на основният ценови индекс на разходите за лично потребление за декември

Любимият показател на ФЕД за инфлацията се повиши с 0,2% на месечна и с 2,9% на годишна база.

Публикувано от Божидар Балевски яну 26, 2024 в Макроикономика

В сложната сфера на икономическите показатели предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията - основният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) - наскоро бе подложен на внимателен анализ. Последните данни за декември разкриват нюансирана картина, показвайки скромно увеличение от 0,2% през месеца и повишение от 2,9% на годишна база. Нека сега разгледаме последиците от данните за PCE през декември, включително базисната и общата инфлация, тенденциите в потребителските разходи и потенциалното въздействие върху политическите решения на Федералния резерв.


Разшифроване на данните за PCE


Основният индекс на цените PCE (Personal Consumption Expenditures), изключващ променливите разходи за храна и енергия, отбеляза незначително повишение от 0,2% през декември, което съответства на очакванията на икономистите. На годишна база основният PCE индекс се повиши с 2,9%, което е малко под очакваните 3%. Същевременно, като се включат променливите елементи, общата инфлация отрази базисната, като се повиши с 0,2% за месеца и запази стабилния си годишен темп от 2,6%. Тези данни подтикват към по-внимателно разглеждане на динамиката на инфлацията и нейното потенциално влияние върху позицията на Федералния резерв по отношение на политиката.


Динамика на инфлацията и последици за Федералния резерв


Въпреки че остават високи, данните за PCE през декември сочат тенденция към охлаждане на темпа на нарастване на цените, което бележи потенциална повратна точка. Това забавяне е в съответствие с целта на Федералния резерв за здравословен годишен темп на инфлация от 2%. Анализаторите тълкуват показателите като индикация, че централната банка е на път да постигне инфлационната си цел в близко бъдеще. Сдържаната пазарна реакция на данните предполага консенсус, че Федералният резерв може да обмисли промяна в политиката си, като евентуално намали лихвените проценти по-късно през годината.


Текущият референтен лихвен процент, определян от Фед, е целеви в диапазона 5,25% - 5,5%. Очаква се промяна на политиката, предвиждайки кампания за намаляване на основния лихвен процент към диапазон между 2,5% и 3%. Тази прогноза се основава на тълкуването, че динамиката на инфлацията в рамките на предпочитаната от Фед метрика подкрепя корекцията на политиката.


Потребителски разходи и лични доходи


Забележителен аспект на данните е устойчивостта на потребителските разходи, които се увеличиха с 0,7%, надхвърляйки очакваните 0,5%. За разлика от тях прирастът на личните доходи се понижи до 0,3%, в съответствие с прогнозите. При по-внимателно вглеждане обаче се вижда, че потребителите посягат към спестяванията си, за да подхранват разходите си, както показва понижението на нормата на лични спестявания от 4,1% през ноември до 3,7% през декември. Този модел поражда въпроси относно устойчивостта на стабилните потребителски разходи в условията на потенциални икономически пречки.


Цени на стоките спрямо цените на услугите


Разглеждайки данните за инфлацията, цените на стоките отбелязаха спад от 0,2%, докато цените на услугите се повишиха с 0,3%. Това обръщане на тенденцията, наблюдавана по време на пандемията, подчертава въздействието на променящото се потребителско поведение. Тъй като хората прекарваха повече време у дома, търсенето на стоки нарасна, което допринесе за предизвикателствата пред веригата за доставки и инфлацията. Важно е да се отбележи, че цените на хранителните продукти се повишиха с 0,1%, а на енергийните стоки и услуги - с 0,3%. 


Разгледани заедно с отделен доклад, в който се посочва по-бърз от очаквания ръст от 3,3% на брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на 2023 година, за който може да прочетете в сайта ни, последните данни очертават картина на разширяваща се икономика. Андрю Хънтър, заместник главен икономист за САЩ в Capital Economics, изказа мнение върху забележителния характер на този сценарий. Въпреки агресивната кампания на Федералния резерв за затягане на мерките БВП се ускори, а базисната инфлация се отдалечи до целевата стойност от 2% през втората половина на годината. Това съпоставяне предизвиква призиви към Федералния резерв да обмисли коригиране на политическата си позиция.


Пътят напред


Тъй като обществеността следи отблизо индекса на потребителските цени (PCE) на Министерството на труда, Федералният резерв набляга на PCE заради неговите нюансирани корекции, отразяващи поведението на потребителите. Инфлацията, която е постоянно предизвикателство още от първите дни на пандемията, сега представлява променящ се сценарий. Първоначално смятана за временна, инфлацията доведе до поредица от повишения на лихвените проценти от страна на Фед, достигайки най-високите нива от над две десетилетия. Тъй като инфлацията показва признаци на умереност, пазарните очаквания се насочват към очакване Фед да прекрати затягането на политиката си.


Пазарна реакция и бъдещи очаквания


Въпреки значимостта на данните за PCE пазарните реакции останаха приглушени, като при отварянето фючърсите върху акции показаха лека промяна, а доходността на държавните ценни книжа бе предимно по-ниска. Търговците на фючърси определят приблизително 53% вероятност Фед да въведе първото си понижение на лихвените проценти през март, което е сигнал за потенциална промяна в паричната политика. Тази нагласа се основава на данни на CME Group, които сочат очаквания за шест понижения с четвърт процентен пункт през годината.


В заключение, данните за PCE през декември дават представа за динамиката на инфлацията и нейните последици за политическите решения на Федералния резерв. Тъй като Фед се стреми към постигане на инфлационната си цел от 2%, данните сочат потенциално отслабване на инфлационния натиск, което дава възможност за корекции в политиката. Силните потребителски разходи, съчетани с разширяващата се икономика, усложняват процеса на вземане на решения. Сложните взаимодействия между инфлацията, икономическия растеж и поведението на потребителите вероятно ще определи позицията на Федералния резерв през следващите месеци, превръщайки този период в ключов за инвеститорите.