Агресивното повишаване на лихвените проценти в Турция, 61% инфлация за Октомври

В четвъртък централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент до 40%

Публикувано от Божидар Балевски ное 23, 2023 в Макроикономика

Изненадващо централната банка на Турция повиши значително лихвения процент, надминавайки пазарните очаквания и изпращайки положителни сигнали на инвеститорите. Решението на Комитета по парична политика да повиши референтната едноседмична репо лихва с 500 базисни точки до 40% отразява значително отклонение от досегашната парична политика, като бележи шестото поредно повишение на лихвения процент от юни насам. През октомври инфлацията в страната е достигнала внушителните 61%.

Този смел ход, ръководен от управителя Хафизе Гайе Еркан, допринесе за повишаване на курса на турската лира и за ограничаване на инфлацията, която дълго време будеше безпокойство. Неочакваният размер на повишението на лихвения процент надхвърли очакваните 250 базисни точки, демонстрирайки ангажимента на централната банка да възстанови стабилността и доверието на инвеститорите след години на разхлабена фискална и парична политика.

Въпреки първоначалните печалби на валутата предизвикателствата продължават, като през тази година лирата е поевтиняла с почти 35% спрямо долара. Решителните действия на централната банка обаче се разглеждат като важна стъпка за ограничаване на темпа на обезценяване.

Стратегическа промяна и бъдещи перспективи

Агресивното затягане на паричната политика на централната банка е сигнал за стратегическа промяна от ерата на евтините пари. Реалните лихвени проценти, които сега са на положителна територия спрямо прогнозната инфлация в края на 2024 г., съответстват на целите на политиците за затягане на паричната политика. Централната банка предвижда към посочения период инфлацията да достигне 36% в годишно изражение.

Този ход вероятно ще намери положителен отзвук сред инвеститорите, насърчавайки оптимизма за извънредно висока възвръщаемост, ако Турция продължи с неотдавнашните трансформации на икономическата си политика. Анализаторите подчертават, че ангажиментът на централната банка да възстанови доверието на инвеститорите в турските активи е ключов аспект на тази промяна.

Саймън Харви, ръководител на отдел "Валутни анализи" в Monex, отбелязва, че резултатът би следвало да забави темпа на обезценяване на лирата, което е решаващ фактор за стабилизиране на валутата. Въпреки това предизвикателствата остават, като инфлацията през октомври възлиза на 61%, което показва уязвимостта на лирата независимо от агресивните мерки за затягане.

Реакция на инвеститорите и икономическо преустройство

Основните инвеститори, включително Amundi SA, сигнализираха за необходимостта от увеличение на лихвения процент до поне 40%, преди да се обмисли реинвестиране на местните дългови пазари. Действията на централната банка съответстват на тези очаквания, демонстрирайки съгласувани усилия за привличане на чуждестранен капитал. Предстоящите разговори на управителя Еркан с инвеститори в Ню Йорк през януари имат за цел допълнително да насърчат инвестициите на турските пазари.

Въпреки положителните перспективи уязвимостта на лирата продължава, което поражда въпроси за устойчивостта на настоящата корекция на валутния курс. Инвеститорите остават предпазливи, тъй като централната банка балансира между необходимостта от висок пренос и предизвикателствата, породени от повишената инфлация.

Политически съображения и бъдещи очаквания за повишаване на лихвените проценти

С наближаването на местните избори през март се очаква темпът на повишаване на лихвените проценти в Турция да се понижи. Политическата програма на президента Реджеп Тайип Ердоган, насочена към отвоюване на големите градове, може да повлияе на подхода на централната банка към разходите по заемите за гражданите около времето на вота. Управителят Еркан не е представил график за постигане на положителни реални лихвени проценти спрямо текущата инфлация.

В заключение, смелият ход на централната банка на Турция да осъществи агресивно повишение на лихвените проценти отразява стратегическа промяна към икономическа стабилност. Положителната реакция на пазара предполага потенциал за възобновяване на доверието на инвеститорите, но несигурността продължава да съществува, особено в условията на висока инфлация и предстоящи политически събития. Ангажиментът на централната банка към решенията за количествено затягане показва проактивен подход към поддържането на репо-лихвата и към справянето с по-широките икономически предизвикателства.