Загадката с чиповете на САЩ и Китай

Китай остава от ключово значение за американските производители на чипове на фона на нарастващото напрежение между двете страни.

Публикувано от Божидар Балевски апр 12, 2024 в Политика

Отношенията между САЩ и Китай стават все по-обтегнати, а производството на чипове служи като микрокосмос на тази сложна динамика. Докато Вашингтон се стреми да ограничи достъпа на Китай до модерни технологии за чипове, американските производители на чипове остават силно зависими от китайския пазар. Това създава несигурна ситуация със значителни последици и за двете страни.


Ключов пазар за американските производители на чипове


Въпреки продължаващото политическо напрежение и ограниченията за износ, Китай остава важен пазар за американските гиганти в областта на чиповете като Intel, Broadcom, Qualcomm и Marvell. Данните на S&P Global разкриват, че тези компании генерират повече приходи от Китай, отколкото от самите САЩ.


Тази зависимост е разбираема. Китай потребява почти половината от полупроводниците в света, което се дължи на доминиращата му позиция в сглобяването на потребителска електроника. Американските производители на чипове, които имат технологично предимство, са основните бенефициенти на това търсене.


Навигация в лабиринта на експортния контрол


От октомври 2022 година насам правителството на САЩ прилага серия от мерки за контрол на износа, целящи да ограничат достъпа на Китай до най-съвременните технологии за чипове, особено тези, използвани в приложенията за изкуствен интелект (ИИ). Тези ограничения обаче са внимателно калибрирани, за да позволят на американските компании да продължат да извършват бизнес в Китай до определена степен.


"Фокусът е върху конкретни продукти, а не върху пълно прекъсване на връзките", обяснява Крис Милър, автор на "Чип война". Този подход позволява на американските компании да продават повечето видове чипове на китайски клиенти, макар и с определени ограничения.


Допълнително усложняване на ситуацията предизвикват усилията на Китай да се възползва от пропуските в законодателството. След първоначалната вълна от американски ограничения Nvidia и Intel разработиха модифицирани версии на чипове с изкуствен интелект специално за китайския пазар. Това накара САЩ да затегнат правилата си за износ, което доведе до игра на котка и мишка между регулаторните органи и производителите на чипове.


Възход на местните алтернативи


В отговор на тези ограничения и на по-широкия геополитически климат Китай активно се стреми към самодостатъчност в полупроводниковата индустрия. Правителството е вложило милиарди долари в местни производители на чипове, за да намали зависимостта си от чуждестранни технологии.


Първите признаци на напредък са очевидни. Анализът на TechInsights на най-новия смартфон на Huawei разкри усъвършенстван чип, произведен от водещия китайски производител на чипове SMIC. Освен това телефонът може да се похвали с 5G свързаност - технология, до която достъпът на Huawei преди това беше забранен поради санкциите на САЩ.


Макар че китайските компании може да въвеждат иновации в областта на старите чипове, които са важен сегмент за уредите и медицинското оборудване, наваксването в областта на усъвършенстваните графични процесори с изкуствен интелект остава предизвикателство. Анализаторите смятат, че американските гиганти като Nvidia и Intel имат значителна технологична преднина от 3-5 години в тази област.


Сигурност, бизнес и технологична доминация


Загадката с чиповете между САЩ и Китай представлява многостранно предизвикателство. От една страна, правителството на САЩ има основателни опасения за сигурността по отношение на достъпа на Китай до усъвършенствани технологии за чипове. От друга страна, американските производители на чипове могат да загубят милиарди, ако бъдат напълно изключени от доходоносния китайски пазар.


Решението се крие в деликатно балансиране. Постигането на правилния баланс изисква многостранен подход:


Целенасочен контрол на износа - Ограничаване на достъпа до конкретни технологии със значителни последици за сигурността, като същевременно се позволява продължаване на търговията в по-малко чувствителни области.

Насърчаване на вътрешните иновации - Инвестиране в научноизследователска и развойна дейност, за да се запази технологичното лидерство на САЩ в ключови сегменти на чиповете.

Сътрудничество със съюзници - Формиране на единен фронт с други водещи държави, произвеждащи чипове, за създаване на по-стабилна и сигурна глобална верига за доставки.


В крайна сметка преодоляването на тази сложна ситуация изисква стратегическа дългосрочна визия, която поставя на първо място както националната сигурност, така и здравето на американската индустрия за чипове. Ако не успее да го направи, това може да има значителни последици за технологичното лидерство на САЩ през следващите години.