Задълбочава ли се китайската подкрепа за Русия?

Новите ходове на Си, Путин и бъдещето на БРИКС

Публикувано от Божидар Балевски юли 04, 2024 в Политика

Китайският президент Си Дзинпин потвърди близките връзки на Китай с Русия и отново изрази позицията на Пекин по отношение на Украйна, въпреки нарастващото недоволство на западните държави от възприеманата от Китай подкрепа за военните усилия на Русия.


По време на срещата си в кулоарите на срещата на върха по въпросите на сигурността в Астана, Казахстан, Си и руският президент Владимир Путин подчертаха, че двустранните им отношения са "най-добри в историята". Тази среща бе втората им в рамките на по-малко от два месеца. Двамата лидери поеха ангажимент да работят заедно за поддържане на "регионалното спокойствие и стабилност".

Що се отнася до Украйна, Си потвърди позицията на Китай, заявявайки, че той "винаги е стоял от правилната страна на историята", според изявление на Министерството на външните работи, което показва, че Пекин продължава да подкрепя Москва. Междувременно Путин изрази несъгласието на Русия с намесата на външни сили в Южнокитайско море на фона на ескалиращото напрежение във връзка с териториалния спор на Китай с Филипините, съюзник на САЩ.

"Скъпи приятелю, много съм щастлив от новата ни среща", каза Си на Путин.

Това засилване на китайско-руските връзки вероятно ще разочарова допълнително западните сили, които настояват Китай да прекрати подкрепата си за руската война в Украйна. Въпреки че Пекин се опитва да се представи като неутрална страна, съюзниците на Украйна го обвиняват, че доставя на Русия технологии и части, използвани във войната. Наскоро финландският президент Александър Стуб предположи, че Китай би могъл да прекрати войната с "едно телефонно обаждане" поради зависимостта на Русия от Пекин - идея, която Китай отхвърли.


Путин на посещение в други държави

След последната им среща през май Путин укрепва съюзите си в цяла Азия. Миналия месец той посети Северна Корея за първи път от 24 години, като подписа споразумение за взаимопомощ с Ким Чен Ун, който обеща безусловна подкрепа на Русия във войната ѝ срещу Украйна.

След това Путин посети Виетнам, където спомена, че Москва може да преразгледа ядрената си доктрина в отговор на западните дискусии за "намаляване на прага за използване на ядрени оръжия". Русия проведе и учения, симулиращи използването на тактически ядрени оръжия.

Ядрените заплахи на Путин след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. предизвикаха осъждане от страна на САЩ и съюзниците от НАТО. Си също предупреди срещу използването на ядрени оръжия.

Пекин е изправен пред нарастващи заплахи за възмездие от страна на САЩ за предполагаемата им роля във войната в Украйна, което може да окаже допълнително въздействие върху забавящата се икономика на Китай. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че китайските финансови институции могат да бъдат подложени на санкции, ако улеснят търговията, подпомагаща военния потенциал на Русия. Миналия месец Йелън посочи, че големите банки в по-голямата си част са спазвали руските санкции, но не изключи предприемането на действия срещу кредиторите при системни нарушения.


На фона на западния контрол върху военните им цели, Китай и Русия се стремят да разширят влиянието си чрез групи, в които имат по-голям контрол. През тази година блокът БРИКС на страните с бързоразвиващи се пазари се удвои, като в него влизат Иран, ОАЕ, Етиопия и Египет.


БРИКС се разширява 


На срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) се очаква Беларус да стане десетият член на регионалната група, основана от Китай. Миналата година Иран се присъедини към ШОС, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган прояви интерес към присъединяване. Ердоган се срещна с Путин по време на срещата на върха и го покани в Турция, като изрази готовност да посредничи в мирните преговори за прекратяване на конфликта в Украйна. Ердоган вярва, че е възможен справедлив мир, който да удовлетворява и двете страни.

Тази среща беше първата между Ердоган и Путин, откакто Турция одобри членството на Швеция в НАТО по-рано тази година, в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Ердоган ще участва и в срещата на върха на НАТО във Вашингтон през следващата седмица.

На срещата си с Путин Си потвърди подкрепата на Китай за ролята на Русия като ротационен председател на БРИКС, като се застъпи за това държавите от Глобалния юг да имат по-голямо влияние в международните дела и да се противопоставят на "незаконните едностранни санкции и хегемонията".

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг заяви, че ШОС представлява нов модел на международни отношения и регионално сътрудничество, като изрази надежда, че срещата на върха ще допринесе за сигурността, стабилността, развитието и просперитета на всички държави. Китай ще поеме ротационното председателство на ШОС след срещата на върха в Астана, а Си ще посети и Таджикистан тази седмица.