Турция в БРИКС!?

Страната се опитва да играе на два фронта

Публикувано от Божидар Балевски сеп 03, 2024 в Политика

Според президента Ердоган Турция вижда потенциал да се превърне в силна и просперираща нация, като подобри отношенията си както с Изтока, така и със Запада.


Турция преговаря за членство в ЕС от 2005 г. насам, но се сблъсква с множество пречки.


Турция официално поиска да се присъедини към групата БРИКС, която включва бързо развиващи се пазари, тъй като се стреми да засили глобалното си влияние и да установи нови връзки извън традиционните си западни съюзници. Тази информация идва от източници, запознати със ситуацията. Източници от администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган посочват, че геополитическият център се измества от развитите икономики, въпреки че тези източници са поискали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят публично по въпроса.


Новата икономическа програма на Турция започва да дава резултати, но е необходимо време за постигане на пълен ефект. Според тези източници новите дипломатически цели на страната отразяват стремежа ѝ да развива връзки с всички нации в многополюсния свят, като същевременно запазва ангажиментите си като ключов член на НАТО.


Защо Ердоган се стреми към членство в БРИКС


Разположена на кръстопътя между Европа и Азия, Турция подаде молба за членство в БРИКС преди няколко месеца, водена от разочарованието си от липсата на напредък в десетилетния си стремеж да се присъедини към ЕС. Тази кандидатура отчасти се дължи на напрежението с другите членове на НАТО, особено поради близките връзки на Турция с Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. Както Министерството на външните работи, така и председателството на Турция отказаха да коментират въпроса.


„Турция може да стане силна, просперираща, престижна и ефективна държава, ако подобри отношенията си както с Изтока, така и със Запада“, заяви Ердоган в Истанбул през уикенда. „Всеки друг подход няма да е от полза за Турция, а ще й навреди.“


БРИКС - акроним на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - представлява някои от най-големите развиващи се икономики в света. По-рано тази година групата се разшири и включи Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет. Саудитска Арабия също беше поканена, но все още не се е присъединила. По-нататъшното разширяване на групата може да бъде обсъдено по време на срещата на върха в Казан, Русия, от 22 до 24 октомври. Страни като Малайзия, Тайланд и близкият съюзник на Турция, Азербайджан, също са сред държавите, които искат да се присъединят.


БРИКС се позиционира като алтернатива на международни институции като Световната банка и Международния валутен фонд, които според нейните членове са доминирани от Запада. Новите членове могат да получат достъп до финансиране чрез банката за развитие на БРИКС и да разширят политическите и търговските си отношения.


Ролята на Китай


Китай е основен двигател на разширяването на БРИКС, като се стреми да увеличи глобалното си влияние, ухажвайки страни, които традиционно са съюзници на Съединените щати.


Турция смята, че присъединяването към БРИКС може да спомогне за засилване на икономическото ѝ сътрудничество с Русия и Китай, като я позиционира като търговски център между ЕС и Азия. Според източниците тя също така се стреми да се превърне в център за износ на газ от Русия и Централна Азия. Администрацията на Ердоган се опитва да привлече инвестиции от китайски производители на електромобили, които биха могли да се възползват от митническия съюз на Турция с ЕС, за да увеличат достъпа си до пазара.


„БРИКС е организация, която увеличава разнообразието от подходи, идентичности и политики в глобалната икономическа система“, заяви външният министър на Турция Хакан Фидан след участието си в срещата на външните министри на БРИКС през юни.


Въпреки тези усилия Турция продължава паралелните си инициативи за подновяване на преговорите за членство в ЕС. Присъединяването към ЕС остава „стратегическа цел“, заяви Фидан миналата седмица, след като участва в неофициални разговори с колегите си от ЕС за първи път от пет години насам.