Разногласия на върха в САЩ

Байдън казва, че икономиката на САЩ е най-добрата в света, докато Тръмп я нарича "помийна яма".

Публикувано от Божидар Балевски апр 04, 2024 в Политика

В динамични разговори, които определят икономическото бъдеще на Америка, президентът Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп представиха рязко противоположни възгледи за състоянието на националната икономика. Тъй като те изложиха своите виждания пред избирателите, данните и експертните анализи предлагат изчерпателен фон на този разгръщащ се дебат.


Разноположни мнения


В основата на кампанията за преизбиране на президента Байдън е едно категорично послание - при неговата администрация Съединените щати могат да се похвалят с най-силната икономика в света. По време на интервю Байдън подчерта, че "Америка има най-добрата икономика в света", като постави това твърдение като основа на своите политически успехи. Обратно, Доналд Тръмп обрисува мрачна картина, като по време на митинг в Джорджия характеризира икономическия пейзаж на САЩ като влошаващ се в "помийна яма на разрухата". Тръмп описва счупени вериги за доставки, незаредени магазини и неуспешни доставки, като предполага, че нацията е в упадък.


Въпреки тези поляризирани гледни точки, по-внимателното разглеждане на икономическите показатели разкрива една по-нюансирана реалност. Темповете на инфлация, които отбелязаха значителен скок през 2022 година, започнаха да се забавят, макар и с неотдавнашни повишения. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл остава предпазлив, като отбелязва, че е рано да се заключи дали това са преходни колебания или са показателни за по-дългосрочна тенденция.


Икономически данни


В подкрепа на оптимистичната прогноза на Байдън е темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. Според януарския доклад на Международния валутен фонд през 2023 година икономиката на САЩ се е разширила с 2,5%, изпреварвайки останалите развити държави. Прогнозите за 2024 година предвиждат темп на растеж от 2,1%, което е сигнал за продължаващо лидерство на световната икономическа сцена. "Икономиката на САЩ е водеща за световната икономика", заяви Марк Занди, главен икономист в Moody's, подчертавайки ролята на Америка за стимулиране на глобалния икономически растеж.


Пазарът на труда допълнително илюстрира стабилността на американската икономика, като значителното увеличение на работните места надхвърля очакванията. Така например през март добавянето на 184 000 работни места надхвърли ревизираната оценка на Dow Jones, отбелязвайки важен етап в растежа на заетостта. Освен това фондовият пазар отбеляза рекордни печалби и макар че стойността на жилищата напоследък отбеляза спад, общите икономически основи остават силни. Занди оптимистично отбелязва: "Икономиката е перфектна като картина".


Политика


Тази икономическа устойчивост може да се отдаде на комбинация от стратегически политически решения и случайни обстоятелства. Реакцията на САЩ на пандемията, характеризираща се с мерки за стимулиране на стойност приблизително 4 трилиона щатски долара, подкрепи икономиката значително повече от всяка друга държава. Тези фискални стимули, макар и да увеличиха бюджетния дефицит, осигуриха решаваща подкрепа за домакинствата и предприятията, предотвратявайки широко разпространени уволнения и икономически спадове. "Имахме повече фискални стимули от която и да е друга държава", отбеляза Джош Готбаум, гост-учен в института "Брукингс", подчертавайки ключовата роля на тези мерки за възстановяването на САЩ.


Освен това структурата на американската финансова система и нейната реакция на глобалните предизвикателства, като например нахлуването на Русия в Украйна, изиграха решаваща роля за изолирането на икономиката от външни шокове. Уникални механизми като 30-годишния ипотечен кредит с фиксиран лихвен процент осигуриха на домакинствата защита срещу повишаване на лихвените проценти, демонстрирайки силните страни на американския икономически модел.


Препятствията пред американската икономика


Въпреки положителните тенденции обаче предизвикателствата остават. Пътят към възстановяването е изпълнен с потенциални препятствия, а предпазливата позиция на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти отразява несигурността, която предстои. Рафаел Бостик, президент на Федералния резерв в Атланта, прогнозира едно-единствено понижение на лихвените проценти по-късно тази година, като подчертава, че пътят до пълното икономическо възстановяване е "неравен".


В заключение, макар че дебатът между Байдън и Тръмп обобщава политическата дихотомия около състоянието на американската икономика, емпиричните данни сочат към разказ за устойчивост и сила. Комбинацията от разумна фискална политика, стабилен пазар на труда и уникалните предимства на финансовата система на САЩ допринасят за обещаващи, но предпазливо оптимистични икономически перспективи. Докато САЩ се ориентират в сложните глобални и вътрешни предизвикателства, икономическата им траектория остава ключов аспект на националния дискурс, подчертавайки критичното взаимодействие между политиката, устойчивостта и възстановяването при формирането на бъдещето на Америка.