Преговори между САЩ и Китай

Плахи стъпки за сътрудничество в областта на изкуствения интелект на фона на по-широкообхватно напрежение.

Публикувано от Божидар Балевски апр 26, 2024 в Политика

Съединените щати и Китай направиха предварителна стъпка към сътрудничество в областта на критични технологии, като обявиха първия си диалог на високо равнище за изкуствения интелект (ИИ) през следващите седмици. Това зараждащо се сътрудничество обаче съществува в контекста на сложните и често обтегнати отношения между двете свръхдържави.


Проблясък на сътрудничество


По време на неотдавнашното си посещение в Пекин държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви създаването на първия междуправителствен диалог между САЩ и Китай по въпросите за изкуствения интелект. Тази инициатива има за цел да насърчи комуникацията относно рисковете и опасенията за безопасността, свързани с тази бързо развиваща се технология.


Този ход означава потенциална възможност за сътрудничество в областта на технология, която има потенциала да промени различни индустрии и обществени аспекти. Откритите дискусии относно потенциалните рискове и протоколите за безопасност могат да бъдат от решаващо значение за смекчаване на отрицателните последици от напредъка на ИИ.


Заслужава да се отбележи обаче моментът на това съобщение. То идва на фона на период на засилено напрежение между САЩ и Китай, като разногласията по отношение на търговията, Тайван и продължаващата война в Украйна хвърлят дълга сянка.


Продължаващи разногласия и несигурност в TikTok


Министър Блинкен подчерта, че популярното китайско приложение за социални медии TikTok не е било включено в обсъжданията. Това е важно предвид продължаващата сага около бъдещето на приложението в САЩ. Тъй като правителството на САЩ вече е налагало ограничения върху достъпа на Китай до високотехнологични продукти, възможността за забрана на TikTok остава на дневен ред, освен ако компанията майка ByteDance не се откаже от собствеността си.


Този нерешен въпрос подчертава сложността на отношенията. Въпреки че двете страни признават потенциалните ползи от сътрудничеството в областта на изкуствения интелект, в други важни области все още има значителен дефицит на доверие.


Глобалната роля на Китай 


Блинкен призова Китай да играе конструктивна роля в преодоляването на глобалните кризи, като конкретно спомена иранската ядрена програма и войната в Украйна. Той изтъкна минал случай, в който китайският лидер Си Дзинпин е предупредил Русия да не използва ядрени оръжия в Украйна, което предполага възможност за китайско влияние върху ситуацията.


Въпреки това Блинкен изрази и "сериозна загриженост" по отношение на предполагаемата подкрепа на Китай за военния потенциал на Русия. Въпреки че Китай отрича да предоставя военна помощ, съществуват опасения относно търговията му с Русия, която САЩ възприемат като потенциално подпомагане на военните усилия на Москва. САЩ съобщиха, че обмислят налагането на санкции на китайски банки, за които се твърди, че улесняват такава търговия, въпреки че не бяха обявени конкретни действия.


В перспектива


Отношенията между САЩ и Китай продължават да бъдат балансиран акт между потенциалното сътрудничество и конкуренцията. Започването на диалог за изкуствения интелект представлява малка, но решаваща стъпка към сътрудничество в областта на една изключително важна технология. Въпреки това остават значителни напрежения и разногласия, особено по отношение на войната в Украйна и търговията на Китай с Русия.


Успехът на диалога за изкуствения интелект и на всички бъдещи области на сътрудничество ще зависи от способността на САЩ и Китай да се ориентират в тези сложни въпроси и да изградят доверие в дух на открита комуникация. Двете нации трябва да претеглят потенциалните ползи от сътрудничеството спрямо рисковете и конкуриращите се стратегически интереси, за да установят по-устойчиви дългосрочни отношения.