Напрежение между САЩ и Китай заради политиката за чиста енергия

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън не изключва евентуални мита върху зеления износ на Китай.

Публикувано от Божидар Балевски апр 08, 2024 в Политика

Глобалният стремеж към чиста енергия представлява уникално предизвикателство за Съединените щати и Китай - двете най-големи икономики в света. Въпреки че сътрудничеството е от решаващо значение за справяне с изменението на климата, напрежението нараства, тъй като САЩ изразяват загриженост относно китайските субсидии за чиста енергия и тяхното въздействие върху националната конкурентоспособност.


Неотдавнашното посещение на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън в Китай подчерта тези търкания. Йелън подчерта необходимостта от "равнопоставеност" в сектора на зелените технологии, като намекна за потенциални търговски мерки срещу Китай, включително мита, ако въпросът остане нерешен. Тази позиция отразява нарастващите опасения в САЩ относно притока на субсидирани китайски продукти за чиста енергия, като например слънчеви панели, електрически превозни средства (ЕПС) и литиево-йонни батерии. Тези опасения се отразяват и на съюзниците на САЩ като Япония и Европа, които са изправени пред сходни предизвикателства, свързани с потока от достъпни китайски предложения.


Китай обаче категорично отхвърля тези обвинения. Китайското министерство на търговията твърди, че успехът на индустрията за електрически превозни средства се дължи на "постоянни иновации", а не на нелоялни практики. Освен това те твърдят, че значителните 27,5% мита, които понастоящем се налагат на китайските електромобили в САЩ - политика, останала от ерата на Тръмп - сами по себе си са пречка за справедливата търговия. Китай последователно призовава за премахване или намаляване на тези мита.


Въпросът надхвърля чисто икономическите аспекти. Министерството на търговията на САЩ наскоро започна разследване на потенциалните рискове за националната сигурност, свързани с китайския внос на електрически превозни средства. Това разследване отразява по-широката загриженост във Вашингтон относно последиците за сигурността от китайските технологии, особено по отношение на възможностите за събиране на данни, вградени в "свързаните" автомобили. Подобни опасения доведоха до призиви за принудително освобождаване от TikTok от страна на китайската компания майка ByteDance.


Намиране на решение


Настоящата ситуация представлява сложна дилема. Въпреки че САЩ имат основателни опасения относно нелоялната конкуренция, налагането на мита може да доведе до ескалация на напрежението и да възпрепятства глобалния напредък в развитието на чистата енергия. Освен това пълните забрани на китайски технологии могат да потиснат иновациите и да ограничат избора на потребителите.


Идеалното решение се крие в насърчаването на подход на сътрудничество. Както САЩ, така и Китай, заедно с други големи икономики, могат да работят заедно за установяване на справедливи търговски практики и прозрачни политики за субсидиране в сектора на чистата енергия. Това може да включва:


Договаряне на тавани на субсидиите - Ограничаването на размера на държавната финансова подкрепа за дружествата за чиста енергия може да създаде по-равностойни условия на конкуренция.

Насърчаване на обмена на технологии и съвместните предприятия - Сътрудничеството в областта на научноизследователската и развойната дейност може да ускори иновациите и да бъде от полза и за двете държави.

Създаване на глобални стандарти за продукти за чиста енергия - Хармонизирането на нормативната уредба ще осигури лоялна конкуренция и безопасност за потребителите.


Предстоящият път


Посещението на Йелън в Китай представлява важна стъпка в решаването на тези въпроси. Макар че в близко бъдеще може да има възможност за допълнително търговско напрежение, откритата комуникация и ангажиментът за намиране на общи позиции остават жизненоважни. Глобалната борба с изменението на климата и преходът към по-екологично бъдеще изискват сътрудничество между САЩ и Китай.


Предстоящите месеци ще бъдат от решаващо значение за това дали двете свръх икономики могат да дадат приоритет на сътрудничеството пред конфронтацията, проправяйки пътя към устойчиво и справедливо бъдеще на чистата енергия.