Мексиканското песо се срина след ключово събитие за страната

Очаква се да настъпят сериозни промени

Публикувано от Божидар Балевски юни 03, 2024 в Политика

При значителен политически развой на събитията управляващата партия в Мексико постигна убедителна победа, което доведе до широко разпространени опасения относно евентуални конституционни промени. Клаудия Шейнбаум, първата жена президент на Мексико, беше избрана с близо 60% от гласовете според националната избирателна агенция. Тази победа даде на националистическата партия достатъчно лостове за потенциално изменение на конституцията по начин, който според опасенията на критиците би могъл да подкопае демократичната структура на нацията и да засили държавния контрол върху икономиката.

Мексиканското песо претърпя рязък спад, като се понижи с над 3,5% и достигна най-ниското си ниво от ноември насам, отразявайки нервността на инвеститорите относно потенциалната икономическа насока при новата администрация. Песото, основен показател за икономическата стабилност на развиващите се пазари, реагира негативно, когато станаха ясни резултатите от изборите, при които партията „Морена“ получи значително мнозинство в долната камара на Конгреса. Това мнозинство би могло да им позволи да проведат конституционни реформи, без да се нуждаят от подкрепата на опозицията.

Икономически последици от политическите промени


Фондовият пазар също усети последиците от изборните резултати, като индексът IPC спадна с 4,2 %, отбелязвайки най-значителния си спад от началото на пандемията COVID-19 през март 2020 г. Анализатори като Габриела Силър от Banco Base изразиха опасения за потенциален отлив на капитали поради страха, свързан с новия политически пейзаж в Мексико.

Управляващата партия, която си е осигурила доминираща позиция не само в президентството, но потенциално и в Сената, е готова да осъществи съществени промени в политическата система на страната. Тези предложени промени включват пряк избор на съдии, намаляване на числеността на Конгреса и премахване на автономната избирателна агенция. Тези реформи биха могли да доведат до значителна централизация на властта и да променят структурата на мексиканската демокрация.


Мащабът на победата на Шейнбаум е безпрецедентен в най-новата политическа история на Мексико, като се връща към епохата на доминиране на една партия. С огромната си преднина пред съперниците си нейната администрация има най-силния мандат от президентските избори през 1982 г. насам. Партията „Морена“ постигна забележителен успех и на регионалните избори, като завзе мнозинството от губернаторските постове и местата в конгреса.

В отговор на опасенията, че значителната победа на нейната партия може да доведе до авторитарно управление, Шейнбаум увери обществеността в демократичните си убеждения, като обеща да поддържа фискална дисциплина и да зачита частните инвестиции. Уверенията й дойдоха по време на реч в Мексико сити, където тя подчерта ангажимента си да поддържа демократично и нерепресивно правителство.

В перспектива: Оставащото влияние на Лопес Обрадор


Отиващият си президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който по конституция не може да бъде преизбран, отбеляза, че резултатите от изборите потенциално му дават възможност да постигне напредък по части от програмата си, които преди това бяха блокирани от опозицията и съдебната система. Лопес Обрадор е яростен критик на мексиканския елит и настоява за реформи, които според него биха били от полза за по-бедното мнозинство.

Въпреки че Лопес Обрадор скоро ще се оттегли от поста си, се очаква влиянието му да се запази, особено като се има предвид, че той планира да си сътрудничи с Шейнбаум за осъществяване на съдебни реформи преди края на мандата си. Тези реформи имат за цел да направят съдебната система по-отзивчива към населението, а не към привилегировано малцинство.

Пазарните анализатори и икономисти следят отблизо тези събития, опасявайки се от възможността за институционална ерозия и неблагоприятни пазарни реакции. Широките правомощия, с които разполага управляващата партия, подчертават значителна промяна в политическия и икономическия пейзаж на Мексико, която може да има трайни последици за управлението на страната и международните отношения.