Льо Пен обвинява Макрон, че подкопава демокрацията

Какво става в политиката на Франция?

Публикувано от Божидар Балевски юли 04, 2024 в Политика

Льо Пен обвинява Макрон, че подкопава демокрацията, тъй като изборите наближават


Лидерът на крайната десница Марин льо Пен напоследък възприе реторика, напомняща тази на Доналд Тръмп, като обвини президента Еманюел Макрон, че организира "административен преврат" чрез стратегически назначения, целящи да ограничат управлението на нейната партия, ако тя си осигури мнозинство на предстоящите парламентарни избори. Въпреки че тези твърдения са неоснователни, те подчертават нарастващите пречки, пред които е изправена Льо Пен в стремежа си към властта.


Изборите във Франция

Льо Пен, заедно с дясноцентристкия си съюзник Ерик Кьоти, който обвини Макрон в "конфискация на демокрацията", изглежда подготвят поддръжниците си за потенциално разочарование. Междувременно левите и центристките партии полагат последни усилия да надделеят над крайната десница, като сформират тактическа коалиция. След седмици на интензивно съперничество кандидатите от центристката фракция на Макрон и широкия, ляв алианс "Нов народен фронт" се оттеглиха от над 200 балотажа, за да предотвратят разделянето на гласовете в полза на Льо Пен. Финансовите пазари вече прогнозират, че окончателният брой на местата на Льо Пен ще бъде значително по-малък от необходимите 289 за абсолютно мнозинство.


Този ход може да се разглежда като последния опит на Макрон да попречи на Льо Пен. Парижкият елит, който традиционно е крепост на силите, подкрепящи Макрон, изглежда е осъзнал заплахата, която десните популисти представляват за публичните финанси, европейското влияние и социалното единство на Франция. Съобщава се, че различни политици, чиновници и финансисти се подготвят да подкрепят алтернативно коалиционно правителство, ако се наложи.


План срещу Льо Пен

Въпреки че Льо Пен представлява скок в неизвестното, тези усилия за формиране на коалиция се смятат за необходими. Подобна коалиция обаче крие своите рискове, тъй като е безпрецедентна за Петата република. Бившият управител на Европейската централна банка Жан-Клод Трише наскоро заяви, че за разлика от Италия, която е свикнала с технократски правителства, французите предпочитат да видят истински политически ангажимент. Ето защо една коалиция срещу Льо Пен може да не успее да обедини напълно 66% от избирателите, които не я подкрепят. Тази коалиция би обединила центристите на Макрон, социалистите с големи разходи, антиядрените Зелени и републиканците, които са привърженици на дефицита, което може да доведе до апатия на избирателите.


Едно крехко коалиционно правителство може само да забави популистката вълна във Франция, вместо да я победи. Льо Пен би могла да се възползва от позицията си на опозиция, за да атакува истаблишмънта, подобно на начина, по който баща ѝ Жан-Мари Льо Пен осмиваше управляващите леви и десни партии като неразличими. В частен план Льо Пен и нейният заместник Жордан Бардела може би изпитват облекчение, че ще избегнат управлението, тъй като техните неясни и противоречиви политически предложения не успяха да спечелят значителна политическа и икономическа подкрепа.


Притеснения около крайнодясната партия

Тази ситуация повдига въпроса дали формирането на такава коалиция е най-добрият начин на действие. Някои твърдят, че да се позволи на крайнодесните да дойдат на власт може да бъде по-малко вредно, тъй като популистките партии често се борят да управляват ефективно, както се вижда от италианското Движение "Пет звезди" и гръцката Сириза. Въпреки това една крайнодясна партия в централизираната система на Франция би могла да причини значителни вреди - от медийна намеса до фискални конфликти с европейските партньори. Професор Бен Крум от Vrije Universiteit в Амстердам посочва полската партия PiS, чиито противоречиви реформи създадоха трайни разделения.


Отлагането на идването на власт на Льо Пен би могло да даде време за появата на нови надеждни лидери, които потенциално да съживят отслабващото центристко движение на Макрон. В крайна сметка успехът на тази стратегия зависи от това дали френските гласоподаватели ще съгласуват избора си със своите представители. Ако призивите за единен фронт срещу Льо Пен се окажат напразни, политическата криза във Франция може да се окаже по-дълбока от очакваното.