Изявлението на OPEC разочарова инвеститорите

Какво да очакваме от цената на петрола?

Публикувано от Божидар Балевски авг 13, 2024 в Политика

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) леко намали прогнозата си за ръста на търсенето на петрол, като се позова на по-слаби от очакваното резултати в Китай. Сега картелът очаква търсенето да се увеличи с 2,11 млн. барела на ден през тази година, което е по-малко от предишната му оценка за 2,25 млн. барела на ден. Тази корекция взема предвид действителните данни от първото и второто тримесечие на годината.


Въпреки преразглеждането ОПЕК отбелязва, че търсенето остава стабилно и далеч надхвърля историческата средна стойност от 1,4 млн. барела на ден преди пандемията. Тази сила се дължи на фактори като увеличените въздушни пътувания, пътната мобилност и стабилната промишлена, строителна и селскостопанска дейност в страните извън ОИСР.


В перспектива за следващата година ОПЕК също леко намали прогнозата си за ръст на търсенето на петрол, като сега очаква увеличение от 1,78 млн. барела на ден, което е по-малко от 1,85 млн. барела на ден.


Цените на петрола


Този доклад беше публикуван в момент, когато цените на петрола отбелязаха първия си седмичен ръст от началото на юли, като суровия петрол тип "Брент" се търгуваше на нива от около 80 щатски долара за барел, а американския бенчмарк "West Texas Intermediate" - на нива от около 77 щатски долара за барел. Цените бяха подкрепени от опасенията за потенциална ескалация на ситуацията в Близкия изток, особено от опасенията за ирански ответен удар срещу Израел, продължаващите конфликти между Русия и Украйна, прекъсванията в най-голямото петролно находище в Либия и положителните икономически данни от САЩ, които намалиха опасенията за рецесия.


Въпреки това цените продължават да са подложени на натиск за понижение поради опасенията за забавянето на китайската икономика и несигурността относно времето на намаляване на лихвените проценти в САЩ. търговците следят внимателно тенденциите в инфлацията, за да предвидят евентуални промени в лихвените проценти през септември.


Текущите цени на петрола все още са под нивата, необходими на ключови членове на ОПЕК+, като Саудитска Арабия и Русия, за балансиране на бюджетите им. Това доведе до спекулации дали групата ще продължи да изпълнява плана си за постепенно увеличаване на предлагането на петрол от октомври.


През юни ОПЕК+ се споразумя да удължи съществуващите съкращения на добива и през следващата година, като запази доброволните намаления от 2,2 млн. барела на ден до края на септември, с планове за постепенното им прекратяване от октомври 2024 г. до септември 2025 г. На неотдавнашното заседание на министерския комитет на ОПЕК+ обаче не бяха отправени никакви препоръки или сигнали относно потенциалното начало на това постепенно намаляване.


Предлагането на петрол и икономическата активност


Междувременно общото производство на суров петрол в ОПЕК се увеличи със 185 000 барела на ден през юли, достигайки 26,75 млн. барела на ден. Добивът на Саудитска Арабия нарасна с 97 000 барела на ден, докато производството на Либия намаля с 19 000 барела на ден.


ОПЕК запази прогнозата си за ръст на доставките от страни извън ОПЕК+ непроменена на 1,2 млн. барела дневно за 2024 г., като се очаква САЩ, Канада и Бразилия да имат основен принос за това. Оценката за ръста на предлагането за 2025 г. остава на ниво от 1,1 млн. барела на ден.


Организацията също така ревизира прогнозата си за икономическия растеж на САЩ за тази година от 2,2% на 2,4%, като същевременно запази прогнозите си за глобалния икономически растеж на 2,9% както за тази, така и за следващата година. Растежът в еврозоната се очаква да остане скромен - 0,7% през тази година и 1,2% през следващата.


ОПЕК очаква, че растежът в икономиките от ОИСР ще се ускори през второто тримесечие и ще продължи през цялата година, докато икономиките извън ОИСР се очаква да запазят силен растеж въпреки постепенното връщане към по-нормални нива.


Картелът също така очаква ключовите централни банки да възприемат по-благоприятни парични политики през втората половина на годината и през 2025 г., въпреки че продължава да съществува несигурност относно краткосрочния път на основната инфлация. ОПЕК предполага, че неотдавнашната волатилност на световните капиталови пазари може да подтикне централните банки да обмислят мерки за противодействие на тези колебания, засилвайки аргументите за понижаване на лихвените проценти през следващите месеци.


Международната агенция по енергетика (МАЕ) ще публикува месечния си доклад за петрола във вторник, като настоящите прогнози са значително по-ниски от тези на ОПЕК, предвиждащи ръст на търсенето на петрол от 970 000 барела на ден през тази година и 980 000 барела на ден през следващата.