Изборите в Обединеното кралство

Ето Какви са разликите между изборите в Обединеното кралство и САЩ

Публикувано от Божидар Балевски юли 04, 2024 в Политика

Обединеното кралство и Съединените щати споделят общ език, история и демократични ценности. Политическите им процеси обаче са доста различни, както се вижда от подготовката за изборите в Обединеното кралство на 4 юли и изборите в САЩ на 5 ноември. Ето някои забележителни разлики:


Продължителност на кампанията

В САЩ процесът на президентските избори, от обявяването на кандидатите до встъпването в длъжност, може да продължи до две години. Обратно, в Обединеното кралство периодът между обявяването на общи избори от министър-председателя и гласуването е само шест седмици. Този съкратен срок означава, че британските политически лидери трябва бързо да прекосят страната с автобуси за предизборна кампания, за да спечелят подкрепата на избирателите.


Партията, спечелила най-много места в Камарата на общините, обикновено формира новото правителство, а нейният лидер става министър-председател. Ако никоя партия не си осигури мнозинство, най-голямата партия може да състави правителство на малцинството или коалиция.


Боби Дъфи, директор на Института за политика към Кралския колеж в Лондон, обяснява продължителността на кампаниите в САЩ с необходимостта от значително набиране на средства. "Мащабът на изборите в САЩ включва огромни суми пари, което налага продължителни периоди на набиране на средства и провеждане на кампании, за разлика от Обединеното кралство с неговите различни правила и структури."


Разходи за избори и реклама

Разходите за избори са основен фактор за разграничаване. В САЩ се събират и изразходват милиарди долари за кампании и политически реклами. По данни на Федералната избирателна комисия на САЩ през първите 12 месеца на изборния цикъл през 2024 г. кандидатите за президент са събрали 374,9 млн. долара и са похарчили 270,8 млн. долара, а политическите партии и PAC са събрали още милиарди.


В Обединеното кралство ограниченията за разходите се прилагат стриктно от Избирателната комисия. Например ограничението на разходите в Англия е по-голямото от 1 458 440 GBP или 54 010 GBP, умножено по броя на оспорваните места. Политическите реклами по телевизията и радиото са забранени, като вместо това партиите получават безплатни слотове за политически предавания.


Религията в политиката

За разлика от САЩ, където политиците често се позовават на религиозни препратки, британските политици избягват да смесват религията с политиката. Това отразява светското общество на Обединеното кралство. Аластър Кембъл, бивш директор по комуникациите на министър-председателя Тони Блеър, прочуто заяви: "ние не се занимаваме с Бог", илюстрирайки британското отвращение към религиозните препратки в политическия дискурс.


Дан Стивънс, професор по политика в университета в Ексетър, отбелязва, че Великобритания е много по-светска от САЩ. "Във Великобритания обсъждането на религията в политиката е почти табу, за разлика от Америка, където дори кандидати като Доналд Тръмп трябва да покажат някаква религиозна принадлежност, за да спечелят доверие."


Възраст на кандидатите

Изборите в САЩ акцентираха върху възрастта на кандидатите - президентът Джо Байдън е на 81 години, а Доналд Тръмп - на 78. За разлика от тях британските политици изглеждат много по-млади, като министър-председателят Риши Сунак е на 44 години, а лидерът на лейбъристите Киър Стармър - на 61 години. Боби Дъфи определя ситуацията в САЩ като "тенденция на геронтокрация", при която по-възрастните политици доминират поради времето, необходимо за натрупване на политически капитал.


Морални и културни въпроси

Обединеното кралство и САЩ се различават и по значимостта на моралните и културните въпроси. Докато дебатите за абортите, контрола върху оръжията и хомосексуалните бракове са оспорвани в САЩ, тези теми са по-малко значими на изборите във Великобритания. Въпроси като имиграцията, правата на транссексуалните, Брекзит и асистираната смърт обаче предизвикват разногласия в Обединеното кралство, но се смятат по-скоро за лични, отколкото за партийно-политически въпроси.


Джон Къртис, експерт по социологически проучвания, отбелязва: "Моралните въпроси, свързани с живота и смъртта, до голяма степен отсъстват от партийната политика във Великобритания, въпреки че други социални въпроси стават все по-значими."


Незначителни въпроси и отклонения

Британските предизборни кампании често могат да бъдат отклонявани от второстепенни или странични въпроси. Неотдавна скандал със залагания, в който бяха замесени кандидати от двете основни партии, предизвика полемика. Освен това отсъствието на министър-председателя Риши Сунак от честванията на Деня Д във Франция предизвика значително медийно внимание. Дан Стивънс обяснява, че подобни отклонения са типични за кампаниите във Великобритания, които могат да се отклонят от основните политически дебати, за разлика от САЩ, където залозите се считат за по-високи.


Заключение

В обобщение, въпреки че Обединеното кралство и САЩ споделят много демократични принципи, техните подходи към предизборните кампании, разходите, ролята на религията, демографските характеристики на кандидатите и фокуса върху моралните въпроси се различават значително, подчертавайки уникалния политически пейзаж на всяка страна.