ФЕД остава хладнокръвен за разлика от ЕЦБ

Лихвеният процент ще е без промяна поне до септември

Публикувано от Божидар Балевски авг 01, 2024 в Политика

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл намекна, че Централната банка вероятно ще намали лихвените проценти през септември, при условие че инфлацията продължи да се развива според очакванията, отчитайки нарастващите рискове за пазара на труда.


Пауъл отбеляза, че създателите на политиката са все по-близо до понижаване на разходите по заемите, които са най-високите от над две десетилетия. Той обаче подчерта, че всяко решение за намаляване на лихвените проценти ще зависи от предстоящите икономически данни, особено ако тенденциите в инфлацията не отговарят на очакванията.


Изявлението на ФЕД


Бившият председател на Фед на Ню Йорк Уилям Дъдли отбеляза: „Промените в изявлението и днешната пресконференция подсказват, че е вероятно намаляване на лихвите през септември, освен ако икономическите перспективи не се променят значително.“


Наскоро Федералният комитет по операциите на открития пазар запази лихвения процент по федералните фондове в диапазона от 5,25% до 5,5% - ниво, поддържано от юли миналата година, което е сигнал за преминаване към евентуално понижаване на лихвите поради отслабващата инфлация и охлаждането на пазара на труда.


Пауъл изтъкна, че ключовият въпрос занапред ще бъде дали общите данни, развиващите се икономически перспективи и балансът на рисковете съответстват на увереността на Фед за контролиране на инфлацията при поддържане на стабилен пазар на труда. Ако тези условия са изпълнени, намаляването на лихвения процент може да бъде включено в дневния ред още на заседанието през септември.


Неотдавнашните корекции в изявлението на ФЕД след срещата, заедно с изказванията на Пауъл, показват нарастваща загриженост на създателите на политиката за прекалено отслабване на пазара на труда, което бележи промяна от предишния им фокус върху ограничаването на инфлацията.


Икономиката на САЩ


Пауъл определи пазара на труда като силен, но забавящ се, като наемането на служители е умерено, а равнището на безработица леко се е повишило до 4,1%, което е най-високото равнище от 2021 г. насам, но все още е ниско според историческите стандарти. Той също така спомена, че по-нататъшното смекчаване на пазара на труда може да не е необходимо за постигане на целта на Фед за инфлация от 2%.


„Наблюдаваме значителен спад на инфлацията, докато безработицата остава ниска“, заяви Пауъл по време на пресконференцията, наричайки това необичаен и положителен резултат. Той подчерта, че Фед продължава да полага усилия за поддържане на този баланс.


Подходът на Фед е да понижи инфлацията, без да предизвика рецесия, но Пауъл подчерта и деликатния момент на намаляване на лихвените проценти - дали да се намалят твърде рано и да се рискува повторно разпалване на инфлацията, или твърде късно и да се рискува по-нататъшно икономическо забавяне. Намаляването на лихвените проценти през септември може да послужи като предпазна мярка за предотвратяване на значително влошаване на пазара на труда.


„Работата по отношение на инфлацията не е свършена, но можем да започнем да облекчаваме ограниченията на нашата лихвена политика“, каза Пауъл.


Повишеното внимание на Фед към рисковете на пазара на труда, поставяйки ги наравно с опасенията за инфлацията, отразява както икономическия, така и политическия натиск.


Увеличаването на безработицата точно в момент, когато Фед се доближава до целта си за инфлация от 2%, може да доведе до критики, особено след като централната банка беше критикувана за бавното справяне с нарастващата инфлация. Подобен сценарий би могъл да навреди и на доверието към Фед от страна на обществеността.


След коментарите на Пауъл пазарите реагираха положително, като доходността на съкровищните облигации се понижи, а трейдърите напълно оцениха намаляването на лихвените проценти с четвърт пункт през септември, като за годината се очаква намаление с близо 70 базисни пункта.


„Би бил необходим сериозен обрат в данните за инфлацията, за да се изключи намаление през септември“, заяви главният икономист на KPMG Даян Суонк.


Въпреки голямата вероятност намалението на лихвите през септември не е гарантирано. Макар че инфлацията, измерена чрез предпочитания от Фед индекс, нарасна с 2,5% през годината до юни и тенденциите като цяло са низходящи, политиците остават предпазливи по отношение на потенциален застой, подобен на този в началото на годината.


Пауъл спомена, че може да предвиди сценарии от нулево до няколко намаления на лихвените проценти до края на годината, в зависимост от развитието на икономиката.


Нела Ричардсън, главен икономист в ADP, коментира: „Този ФЕД иска да запази възможно най-голяма гъвкавост, а най-лошата ситуация би била да бъде притиснат в ъгъла. Това, което работи в полза на Фед, е ниското ниво на безработица, което им позволява да бъдат търпеливи“.