Държавите намират други начини за финансиране на Украйна

Руските активи остават замразени

Публикувано от Божидар Балевски юли 29, 2024 в Политика

Вашингтон настоява за неопределено удължаване на санкциите върху замразените руски активи, което би осигурило по-голяма сигурност за изплащането на заем от 50 млрд. долара за Украйна. През юни лидерите на Г-7 се съгласиха да предоставят на Украйна заем до 50 млрд. долара, който ще бъде изплатен с бъдещи печалби от замразените руски активи.


Намеренията на Европейската комисия


В сряда посланици от 27-те страни членки на ЕС обсъдиха предложение на Европейската комисия за "безсрочно замразяване на активите на Централната банка на Русия". Според плана, европейските активи на обща стойност 260 млрд. евро ще останат замразени, което ще осигури предсказуемост за партньорите от Г-7 по отношение на изплащането на заема от 50 млрд. долара. Този план предвижда изплащането на заема с печалби от замразените активи.


Според правилата на ЕС, санкциите срещу Русия изискват единодушно одобрение от държавите членки за подновяване на всеки шест месеца. Някои съюзници, особено САЩ, се опасяват, че липсата на консенсус може да провали изплащането на заема. Повечето активи се съхраняват в различни европейски институции, като 190 млрд. евро са в белгийския централен депозитар за ценни книжа Euroclear. Вашингтон настоява Европа да гарантира, че средствата ще останат блокирани, докато заемът бъде изплатен или Москва не се съгласи на репарации, покриващи сумата.


Как ще се отразят изборите в Америка на това решение


Това решение идва няколко месеца преди изборите в САЩ през есента, където водещ в президентската надпревара е републиканецът Доналд Тръмп, който многократно е поставял под въпрос финансовата и военна помощ за Украйна. Опасността от неговото завръщане на власт стимулира съюзниците и НАТО да увеличат подкрепата си за Украйна преди края на годината. Очаква се активите в Euroclear да генерират около 3 млрд. евро печалби годишно.


Докато се обмислят два варианта - удължаване на срока на санкциите от шест месеца до три години, официални лица признават, че само първият вариант вероятно ще получи одобрение от Вашингтон. "Вариант едно е единственият осъществим и сигурен път," казва участник в преговорите.


Унгария редовно блокира единодушни решения за Украйна, включително възстановяване на около 6.5 млрд. евро военна помощ. Страните от Г-7 обсъждат и как да си поделят отговорността за заема от 50 млрд. долара, като ЕС и САЩ ще дадат по 20 млрд. долара, а Канада, Обединеното кралство и Япония - останалите 10 млрд. долара.


Ако страните от ЕС не успеят да подкрепят удължаването на санкциите, Европейската комисия може да отпусне по-голям дял от заема "до 40 млрд. евро", според европейски служители, като впоследствие този дял може да бъде намален, ако и други страни поемат ангажименти.