Бъдещето на акциите зависи от тази седмица

ФЕД и ЕЦБ ще вземат важни решения

Публикувано от Божидар Балевски юли 29, 2024 в Политика

Европейските акции поскъпнаха след силната сесия в Азия, което е сигнал за положителни пазарни нагласи преди важните срещи на централните банки и важните отчети за приходите от технологични дейности тази седмица. Йената също отбеляза повишение.


Ключови събития през тази седмица


Още днес ще бъдат публикувани финансовите отчети на една от най-големите франчайз компании за бързо хранене, McDonald's. Компанията се бори със световната инфлация, която беше изразена в предишни доклади, което потенциално може да обезсърчи някои потребители да купуват бързо хранене.

Във вторник ще бъдат оповестени резултатите на Microsoft, както и обсъждане на предстоящи данни за растежа на БВП и нивата на инфлация от Европейската централна банка (ЕЦБ). Централната банка посочи, че чака повече положителни сигнали за намаляване на инфлацията, преди да предприеме стъпки за понижаване на лихвените проценти.

Сряда се очаква да бъде най-значимият ден за инвеститорите, тъй като тогава ще бъдат публикувани финансовите отчети на Meta, която е част от така наречената „великолепна седморка“. Освен това Японската централна банка ще обяви намеренията си относно своята парична политика, включително дали ще продължи да влияе върху йената и други фактори. Най-доброто е оставено за накрая, тъй като в същия ден Федералният резерв (Фед) ще проведе среща, на която ще се реши дали ще има намаление на лихвите или не. Пазарите прогнозират над 96% шанс това да не се случи. Очаква се лихвите да бъдат свалени чак на срещата на ФЕД на 18 септември.

В четвъртък централната банка на Англия ще има среща, на която ще се обсъждат лихвените проценти в страната, което е важно, тъй като британският паунд е четвъртата най-използвана валута в света след щатския долар, еврото и японската йена. Amazon и Apple също ще публикуват своите финансови отчети, които са компании от великолепната седморка. Лоши резултати от тях могат да доведат до значително понижение на S&P 500, тъй като те представляват голяма част от него. Очаква се и увеличаване на американските мита върху някои китайски стоки.

Не забравяйте, че тези събития могат да повлияят на пазарите и е важно да наблюдавате внимателно финансовите новини. Успех с вашите инвестиции!



Какво се случи през изминалата седмица


Индексът Euro Stoxx 600 напредна с 0,5%, а бенчмарковите фючърси в САЩ също се повишиха. Азиатските пазари зададоха тон, като ключовият индекс отбеляза най-доброто си представяне от повече от две седмици, стимулиран от увеличените залози за потенциално намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.


Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ спадна с два базисни пункта до 4,17%, а доларът остава стабилен.


През тази седмица инвеститорите ще следят отблизо решенията за паричната политика на САЩ, Япония и Обединеното кралство. Фокусът ще бъде насочен към придобиване на яснота относно бъдещата траектория на лихвените проценти в условията на противоречиви икономически сигнали.


В допълнение към решенията на централните банки се очаква значително внимание да привлекат отчетите за приходите на технологични гиганти като Apple Inc, Amazon.com Inc и Microsoft Corp. Технологичният сектор неотдавна преживя спад на акциите след вялото начало на сезона на отчетите. В Европа акциите на Koninklijke Philips NV поскъпнаха в Амстердам, след като надхвърлиха очакванията за приходите за второто тримесечие, докато Heineken NV отбеляза най-големия си спад от една година насам след обезценка на стойност 874 млн. евро (949 млн. USD).


В понеделник йената поскъпна спрямо всички свои партньори от Групата на 10-те, подкрепена от очакванията за затягане на паричната политика в Япония. Йената възстановява загубите си и е на път да отбележи най-доброто си месечно представяне спрямо долара през тази година.


„Следете за тройката решения за политиката на централните банки“, отбелязаха анализаторите на Oversea-Chinese Banking Corp. Те прогнозират, че Федералният комитет по операциите на открития пазар (FOMC) вероятно ще намекне за бъдещо намаляване на лихвените проценти, Японската централна банка (ЯЦБ) ще обяви количествено затягане, а Английската централна банка (АЦБ) се очаква да направи първото си намаление на лихвите от 2020 г. насам.


Икономисти, анкетирани от Bloomberg News, очакват, че Федералният резерв ще сигнализира за плановете си да намали лихвените проценти през септември, като евентуално ще започне тримесечни намаления до 2025 г. Според данните за суаповете на Блумбърг паричните пазари напълно оценяват намалението през септември, като са възможни допълнителни намаления до края на годината.


Точно преди решението на Федералния резерв се очаква БНБ да представи подробни планове за намаляване на месечните покупки на облигации по време на двудневната си политическа среща, която приключва в сряда. Междувременно се очаква BOE да понижи лихвените проценти на 1 август, с което ще отбележи първото си намаление от началото на пандемията, въпреки че се очаква гласуването да бъде близко.


Биткойнът се покачи до шестседмичен връх след обещанието на Доналд Тръмп да утвърди САЩ като „столица на криптовалутите“, ако отново спечели президентския пост.


При суровините златото се разглежда като силно средство за хеджиране на портфейла в случай на преизбиране на Тръмп. Цените на петрола се повишиха отблизо шестседмично дъно, подкрепени от положителните китайски икономически данни преди мониторинговата среща на ОПЕК+ тази седмица.