Байдън предлага агресивна стратегия срещу Китай

Президентът Байдън ще призове за утрояване на сегашната 7,5-процентна тарифа на Китай върху вноса на стомана и алуминий.

Публикувано от Божидар Балевски апр 17, 2024 в Политика

Президентът на САЩ Джо Байдън е на път да засили позицията на администрацията си по отношение на търговията с Китай, като предложи значително увеличение на митата върху вноса на стомана и алуминий. Като значителна промяна в политиката Байдън ще призове търговския представител на САЩ да увеличи съществуващата 7,5% митническа ставка на 22,5%. Тази стъпка, която ще бъде обявена по време на посещението му в централата на Обединените стоманопроизводители в Питсбърг, Пенсилвания, подчертава по-широката стратегия на администрацията за справяне с търговските дисбаланси и защита на националните индустрии от чуждестранна конкуренция.


Причините 


Призивът за увеличаване на тарифите идва на фона на продължаващите опасения относно търговските практики на Китай, по-специално предполагаемото свръхпредлагане на субсидирани продукти за чиста енергия като слънчеви панели и електрически превозни средства. Този въпрос беше в центъра на неотдавнашните дипломатически диалози, като миналата седмица министърът на финансите Джанет Йелън изрази притеснения относно потенциалните пазарни изкривявания, дължащи се на тези практики. В изказването си от Китай Йелън подчерта риска тези продукти да бъдат предлагани на световните пазари на занижени цени, което би могло да навреди на местните производители и да задуши конкуренцията.


Въпреки тези опасения китайските официални лица и държавните медии твърдо отричат да са извършили каквото и да било нарушение, като обясняват конкурентното си предимство в областта на чистата енергия по-скоро с непрекъснатите иновации, отколкото с държавните субсидии. Въпреки това администрацията на Байдън остава скептична и настоява за тарифни мерки като противовес на това, което възприема като несправедливи конкурентни предимства, с които се ползват китайските индустрии.


Пресечна точка на търговската политика и политическата стратегия


Стремежът на президента Байдън към по-високи мита не се отнася само до търговията, а се пресича и с по-широки икономически и геополитически стратегии. Този подход отразява усилията за балансиране на политиката в изборната година, сложността на американско-китайските отношения и продължаващите предизвикателства на нестабилната световна икономика. Администрацията добре осъзнава деликатния характер на взаимодействията си с Китай, особено на фона на обтегнатите комуникации и почти търговската война по време на управлението на Тръмп.


От икономическа гледна точка, въпреки че митата имат за цел да защитят националните индустрии, те носят риск от непредвидени последици, като например по-високи производствени разходи и повишени потребителски цени. Подобни резултати биха могли да засилят инфлационния натиск, който е постоянна грижа на администрацията. Високопоставен служител на администрацията обаче се противопостави на това мнение, като заяви, че предложените мита няма да подсилят инфлацията, а вместо това ще защитят американските работни места и стоманодобивната промишленост.


Защита на националната индустрия, докато се бори с глобалните икономически реалности


Стратегията на администрацията за тарифите се вписва и в по-широкия икономически разказ на Байдън, който се позиционира за предстоящите избори. Заемайки твърда позиция по отношение на Китай, Байдън се насочва към подкрепата на работниците със сини яки - ключов демографски фактор в ключови щати като Пенсилвания. Тази демографска група беше значително ухажвана от Тръмп по време на неговото президентство, най-вече чрез първоначалното му налагане на мита върху китайски стоки.


Добавяйки още един пласт към този сложен въпрос, Байдън се противопоставя и на потенциалната продажба на американска стомана на японската Nippon Steel. Администрацията подчертава важността на запазването на U.S. Steel като местна собственост, което е сигнал за защитна позиция по отношение на националните промишлени активи. Тази позиция е част от по-широк разказ, в който Байдън уверява работниците, че се ангажира да ги "пази", съгласувайки политическите си решения с по-широките работнически интереси.


Тъй като президентът Байдън се подготвя да обяви тази значителна промяна в тарифната политика, последиците за търговските отношения между САЩ и Китай, защитата на националната индустрия и глобалната икономическа стабилност са дълбоки. Стратегията на администрацията отразява многостранен подход към търговията, който отчита непосредствените нужди на американските работници и индустрии, тактическите аспекти на изборната политика и по-широките стратегически императиви за поддържане на стабилна, но конкурентна глобална икономическа позиция. През следващите дни вероятно ще има множество реакции от страна на местни и международни заинтересовани страни, които ще се ориентират в потенциалните последици от този смел политически ход.