Белият Дом се застъпва за Украйна

Патовата ситуация в Конгреса принуждава Белия дом да прояви креативност при въоръжаването на Украйна, отпускайки пакет на стойност 300 млн. долара.

Публикувано от Божидар Балевски мар 12, 2024 в Политика

Войната в Украйна навлезе в третата си година, като непрестанните сражения доведоха до критичен недостиг на оръжия за украинската армия. За да запълни празнината, създадена от безизходицата в Конгреса, във вторник Белият дом обяви пакет от военна помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара. Този ход подчертава все по-сложния финансов пейзаж около конфликта, като администрацията на Байдън е принудена да използва творчески механизми за финансиране поради липсата на напредък по по-голям законопроект за финансиране.


Временна мярка


Последният пакет използва президентските правомощия за намаляване на резервите (Presidential Drawdown Authority), което позволява прехвърлянето на съществуващите запаси на САЩ към Украйна. Това включва противовъздушни ракети, боеприпаси, артилерийски снаряди и противотанкови системи - изключително важни доставки за обсадените отбранителни сили на Украйна. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан подчерта спешността: "Когато руските войски напредват и оръдията им стрелят, Украйна няма достатъчно боеприпаси, за да отвърне на удара".


Този подход обаче има ограничения. Представители на отбраната признават, че "на практика сме изчерпали средствата, с които можем да подпомогнем Украйна". Съобщава се, че 300-те милиона долара са получени от икономии в дългосрочни договори за доставка на оръжие - еднократно решение, което не предлага голяма сигурност в дългосрочен план.


Пречка пред дългосрочната подкрепа


Коренът на проблема се крие в Конгреса на САЩ. Отказът на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън да внесе в пленарна зала законопроект за допълнителна помощ в размер на 60 млрд. долара спъна по-нататъшната цялостна подкрепа. Това създава несигурна ситуация, тъй като последният пакет за финансиране беше одобрен през декември 2022 година, като последното изплащане на 200 млн. долара разчиташе на остатъчни средства от предходната година.


Балансиране на нуждите с наличностите


Друг спорен момент е свързан с потенциалното включване на балистични ракети с голям обсег на действие като Тактическата ракетна система на Сухопътните войски (Army Tactical Missile Systems, ATACMS). Въпреки че се появиха новини относно обсъждания за предоставяне на тези мощни оръжия на Украйна, ограничените запаси на САЩ и необходимостта от попълване на запасите правят подобна стъпка малко вероятна без одобрението на Конгреса за финансиране. Забележително е, че миналата година САЩ започнаха да доставят на Украйна по-стари оръжия със среден обсег на действие ATACMS. Вариантът с по-дълъг обсег на действие би предоставил на Украйна възможността да нанася удари по-дълбоко в окупираните от Русия територии, което потенциално би довело до ескалация на напрежението.


Бизнесът на войната


Предизвикателствата, свързани с финансирането на военната подкрепа на Украйна, имат по-широки геополитически и икономически последици. Една продължителна война с недостатъчни доставки за Украйна рискува да доведе до продължителен конфликт с увеличаване на жертвите и хуманитарните страдания. Освен това забавянето на военната помощ би могло да окуражи Русия и да промени регионалния баланс на силите.


Освен това разчитането на временни мерки като изтеглянето на оръжия, благодарение на президентските правомощия, може да натовари военната готовност на САЩ. Пренасочването на съществуващите запаси може да повлияе на обучението и готовността за други потенциални непредвидени ситуации. За световната отбранителна индустрия войната в Украйна представлява рязко увеличение на търсенето на оръжия и боеприпаси. Продължителната военна помощ обаче би могла да доведе до прекъсване на веригата за доставки и до повишаване на цените, което ще се отрази на бюджетите за отбрана в световен мащаб.


Необходимост от устойчиви решения


Настоящата ситуация подчертава необходимостта от по-устойчив подход за подпомагане на Украйна. Преодоляването на безизходицата, в която се намира Конгресът, е от решаващо значение. Един всеобхватен законопроект за финансиране, заедно с дългосрочна стратегия за попълване на запасите на САЩ, би осигурил по-голяма стабилност и би позволил по-стратегически отговор на променящите се нужди на Украйна.


Войната в Украйна не е просто военен конфликт, а сложно геополитическо и икономическо събитие. Намирането на устойчиво решение за въоръжаването на Украйна изисква деликатен баланс между непосредствените нужди, дългосрочните стратегически цели и потенциала за глобални последици. Само чрез съвместни усилия, които надхвърлят партийната политика, САЩ ще могат да предоставят на Украйна необходимите ресурси, за да се защити и да осигури по-стабилен резултат.