Защита от инфлацията чрез облигации

Министерството на финансите обявява нов лихвен процент по облигациите от серия I от 4,28% за следващите шест месеца.

Публикувано от Божидар Балевски апр 30, 2024 в Пазари

Министерството на финансите на САЩ обяви нов лихвен процент от 4,28% за спестовни облигации от серия I, считано от 1 май 2024 година, за следващите шест месеца. Въпреки че това бележи спад спрямо предишната лихва от 5,27%, облигациите от серия I продължават да предлагат убедителна защита срещу инфлацията за дългосрочни инвеститори, търсещи сигурна и предвидима възвръщаемост.


Разбиране на лихвените проценти по серия I облигации


Облигациите от серия I се отличават с уникална лихвена структура, състояща се от два компонента - фиксиран лихвен процент, определен в момента на покупката, и променлив лихвен процент, който се коригира на всеки шест месеца въз основа на инфлацията. Този комбиниран лихвен процент е известен като съставен лихвен процент.


Фиксираният лихвен процент остава постоянен през целия срок на облигацията, като предлага ниво на гарантирана възвръщаемост. Променливият лихвен процент, от друга страна, е по-динамичен, като отразява промените в индекса на потребителските цени (ИПЦ). Това гарантира, че стойността на облигацията е в крак с нарастването на цените, което е изключително важна характеристика в периоди на инфлация.


За инвеститорите, които са закупили облигации от серия I преди 1 май 2024 година, променливият лихвен процент ще се коригира въз основа на индивидуалната им дата на покупка. Министерството на финансите се придържа към шестмесечен гратисен период за промяна на ставката, което гарантира плавен преход за съществуващите облигационери.


Атрактивни фиксирани лихвени проценти за дългосрочни цели


Макар че общото намаление на лихвения процент може да повдигне въпроси, финансовите експерти подчертават продължаващата привлекателност на тези облигации за дългосрочните инвеститори. Кен Тумин, основател на DepositAccounts.com, изтъква "много атрактивния" компонент на фиксираната лихва, която в момента е 1,3% и предлага надежден източник на доход наред със защитата от инфлация.


Тази стабилност става особено ценна в сравнение с настоящия пазар от краткосрочни възможности за спестяване. Макар че някои високодоходни спестовни сметки могат да предлагат конкурентни лихви в краткосрочен план, техните лихви могат да варират значително, което ги прави по-малко предвидими за дългосрочно финансово планиране.


Данъчни предимства увеличават привлекателността


Освен с конкурентни лихвени проценти и защита от инфлация, серия I облигациите могат да се похвалят с атрактивни данъчни предимства, които допълнително увеличават привлекателността им. Лихвите, спечелени от тези облигации, са освободени от щатски и местни данъци, а федералният данък върху доходите се отлага до момента на обратното им изкупуване. Това данъчно облекчение ги прави подходящ вариант за пенсионни спестявания или спешни фондове.


Джереми Кийл, сертифициран финансов плановик, подчертава пригодността на I облигациите за "дългосрочно държане на вашия фонд за спешни случаи". Отлагането на данъчното облагане позволява на инвеститорите да увеличават резервите си за спешни случаи без непосредствени данъчни последици.


Балансиране на ползите и ограниченията


Въпреки многобройните предимства потенциалните инвеститори трябва внимателно да обмислят своите цели и инвестиционни срокове, преди да закупят такъв тип облигации. Един от основните недостатъци е едногодишният период на държане. Инвеститорите не могат да получат достъп до главницата си през първата година, без да понесат санкции. Освен това има тримесечна наказателна лихва за изтегляне на средства в рамките на първите пет години.


Тези ограничения налагат необходимостта от дългосрочен инвестиционен подход. I облигациите са идеални за цели като пенсионни спестявания, средства за колеж или спешни резерви, при които парите няма да са необходими в краткосрочен план.


Удобство и ограничения


Инвеститорите могат удобно да закупят серия I облигации по електронен път чрез TreasuryDirect на стъпки от 25 долара, с максимален годишен лимит за покупка от 10 000 долара на човек. За тези, които искат да надхвърлят този лимит, има алтернативни начини, като например използване на възстановяването на данъци за закупуване на облигации I на хартиен носител на стойност до 5000 долара.


Стратегическо допълнение към дългосрочните портфейли


Неотдавнашното намаление на лихвените проценти по облигации I означава промяна в икономическия пейзаж. Въпреки това I облигациите остават привлекателна опция за инвеститорите, които не желаят да рискуват и търсят сигурна и предвидима възвръщаемост в дългосрочен план. Комбинацията от защита от инфлация, стабилност на фиксираната лихва и данъчни облекчения ги прави ценно допълнение към всеки добре диверсифициран портфейл, особено за постигане на дългосрочни финансови цели. Потенциалните инвеститори обаче трябва да имат предвид ограниченията, свързани с ликвидността и достъпа до тяхната главница.


Като обмислят внимателно своите инвестиционни срокове и толерантност към риска, инвеститорите могат да използват тези облигации като стратегически инструмент за постигане на дългосрочните си финансови цели.