Влиза в сила новия лихвен процент на БНБ

Ето каква е динамиката на лихвените проценти в България

Публикувано от Божидар Балевски май 02, 2024 в България

В последната актуализирана информация от Българската народна банка (БНБ) се посочва, че основният лихвен процент в България леко се е понижил и от 1 май вече е 3,78%. Тази корекция продължава тенденцията на колебание на лихвите през последните месеци, като предишното незначително намаление през април доведе до понижение на ставката до 3,79% от 3,80% през март. На споделената графика може да се види именно динамиката в основния лихвен процент на БНБ.



Исторически погледнато, от юли предходната година насам основният лихвен процент в България бележи постепенно и последователно нарастване. Първоначално надхвърлил трипроцентовата граница през юли и достигнал 3,12%, лихвеният процент непрекъснато ескалираше, отразявайки промените, наблюдавани в по-широкия европейски финансов пейзаж. До октомври процентът се покачи до 3,64%, което показва реактивно приспособяване към повишените лихвени проценти на Европейската централна банка, които се размахват на местните финансови пазари.


Стратегията на БНБ за определяне на основния лихвен процент се върти около индекса ЛЕОНИА Плюс, който изчислява месечния лихвен процент въз основа на средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите за предходния месец. Тази методология гарантира, че лихвените проценти в България остават съобразени с по-широките икономически дейности и условията за ликвидност в банковия сектор.


Освен това основният лихвен процент оказва влияние върху редица финансови динамики в страната, включително върху законоустановената лихва за забава, която понастоящем е 10% плюс основния лихвен процент. Корекциите на този наказателен лихвен процент обаче се извършват само два пъти годишно - през януари и юли, което означава, че неотдавнашните колебания на базовия лихвен процент няма да окажат непосредствено влияние върху този показател.


Стабилното нарастване на основния лихвен процент в България от втората половина на предходната година подчертава реакцията на банката на по-широките европейски икономически политики и тяхното въздействие върху паричната среда в България. Това внимателно калибриране отразява продължаващите усилия на БНБ да поддържа националната икономика стабилна в условията на променливи глобални икономически условия.


Промените в основния лихвен процент могат да имат значителни икономически последици за различни сектори. За потребителите корекциите в лихвения процент често оказват влияние върху разходите по заеми, като засягат всичко - от личните заеми до достъпността на ипотечните кредити. За предприятията промените в лихвения процент могат да променят инвестиционните решения и плановете за капиталови разходи, тъй като разходите по заемите влияят върху рентабилността и стратегиите за разширяване. Освен това колебанията в лихвените проценти могат да повлияят и на пазара на недвижими имоти, където промените в лихвените проценти по ипотечните кредити могат да стимулират или да отслабят активността на купувачите.