Инфлацията в еврозоната е 2,4%

Еврозоната показва признаци на стабилизация, намаляването на лихвите на ЕЦБ през юни е почти сигурно.

Публикувано от Божидар Балевски апр 30, 2024 в Макроикономика

Европейската централна банка (ЕЦБ) се приближава към намаляване на лихвените проценти през юни, тъй като инфлацията в еврозоната остава ниска, а икономиката показва плахи признаци на възстановяване. Според експресните данни, публикувани във вторник, през април общата инфлация се задържа на равнище от 2,4%, което отговаря на очакванията на анализаторите. Това е седмият пореден месец, в който инфлацията спада под притеснителното равнище от 3%.


Инфлацията продължава да се понижава, а базисната остава обект на наблюдение


Стабилният номинален показател е положително развитие за ЕЦБ, тъй като показва, че инфлационният натиск не се засилва. Базисната инфлация обаче, която изключва променливите елементи като енергия, храни, алкохол и тютюневи изделия, обрисува малко по-различна картина. Въпреки че спадна до 2,7% от 2,9% през март, тя остава над прогнозите. Това предполага, че основният ценови натиск се запазва, което потенциално ограничава възможностите за агресивно намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ.


Цените на енергията продължават да оказват умерено влияние върху инфлацията. Цената на енергията на годишна база се понижи до -0,6% през април спрямо -1,8% през март. Очаква се тази тенденция да продължи, тъй като базовият ефект от предишните повишения на цените на енергията отслабва.


Инфлацията в сектора на услугите се понижава


Ключов показател за ЕЦБ е инфлацията в сектора на услугите, който съставлява значителна част от икономиката на еврозоната. Обнадеждаващо е, че инфлацията в сектора на услугите се понижи до 3,7% през април спрямо 4% през март. Това е първият спад на инфлацията в сектора на услугите от шест месеца насам. Това развитие се разглежда от анализатори като Херардо Мартинес, икономист за Европа в BNP Paribas, като решаващ фактор, повишаващ доверието в намаляването на лихвените проценти през юни.


Въпреки това Мартинес подчертава и малко по-ниския от очаквания спад на базисната инфлация и нестабилността на инфлацията в сектора на услугите, наблюдавана в страни като Франция и Италия. Тези фактори предполагат, че ЕЦБ може да възприеме предпазлив подход към бъдещите намаления на лихвените проценти, дори ако намалението през юни изглежда почти сигурно.


Растежът се завръща


Икономиката на еврозоната също показа положителни признаци, като през първото тримесечие на 2024 година брутният вътрешен продукт (БВП) отбеляза скромен растеж от 0,3%. Това е малко по-добро от пазарните очаквания и идва след ревизираната цифра, потвърждаваща свиване с 0,1% през четвъртото тримесечие на 2023 година. Тази ревизия разкрива, че през втората половина на миналата година Еврозоната наистина е навлязла в техническа рецесия. Връщането към растеж през първото тримесечие обаче показва, че блокът излиза от този период.


Данните за растежа и потиснатата инфлация засилват аргументите в полза на намаляването на лихвените проценти на ЕЦБ през юни. Пазарните очаквания понастоящем сочат близо 70% вероятност за понижение на лихвите през юни, като залозите за допълнителни намаления през юли или септември са още по-високи.


Докато някои членове на ЕЦБ, като тези, които говориха пред CNBC по-рано през април, изрично предвиждат намаление през юни, за да предотвратят икономическо забавяне, други остават предпазливи. Джейн Фоли, ръководител на отдел "Валутна стратегия" в Rabobank, признава окуражаващите данни за растежа, но също така подчертава, че по-стабилната базисна инфлация "може да предполага не толкова спешна необходимост от по-облекчена парична политика". Това мнение се съгласува с възможността за по-бавен темп на облекчаване след първоначалното намаление през юни, както предполага Мартинес.


В перспектива


През следващите месеци ЕЦБ е изправена пред деликатен акт на балансиране. Макар че потиснатата обща инфлация и икономическото възстановяване сигнализират за възможност за облекчаване на политиката, запазването на базисната инфлация и потенциалът за бъдеща волатилност налагат предпазлив подход. На заседанието през юни вероятно ще има понижение на лихвения процент, но темпът на последващите корекции ще зависи до голяма степен от развитието на базисната инфлация и растежа.


Неотдавнашните икономически данни предоставят на ЕЦБ известно пространство за отдих, което позволява премерен подход към нормализиране на политиката. Продължаващото геополитическо напрежение и потенциалните смущения в енергийните доставки обаче подчертават необходимостта от постоянна бдителност. ЕЦБ ще трябва внимателно да следи динамиката на инфлацията и да коригира позицията си по политиката, ако е необходимо, за да осигури ценова стабилност и да подкрепи устойчивото икономическо възстановяване.