Европа изостря тона спрямо Китай

Европейските лидери засилват призивите за твърди търговски преговори с Китай по въпросите за зелена енергия.

Публикувано от Божидар Балевски май 03, 2024 в Геополитика

Тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази категорична позиция относно необходимостта Европа да се обърне към Китай с настойчив подход по отношение на търговските му практики, които се считат за нелоялни, което отразява чувствата, изразени от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън само ден по-рано. Забележките на Фон дер Лайен подчертават нарастващата загриженост на западните държави относно търговските операции на Китай, особено в областта на продуктите за зелена енергия, за които има подозрения, че се произвеждат масово и се продават на изкуствено занижени цени на световния пазар.


В разговор вчера Йелън не отхвърли възможността за налагане на мита върху китайски стоки като контрамярка на това, което тя и европейските ѝ колеги смятат за стратегическа пазарна манипулация от страна на Пекин. Тези потенциални мита имат за цел да защитят националните индустрии от потока на евтини китайски продукти за зелени технологии, които варират от електромобили и соларни панели до литиево-йонни батерии.


Притесненията на Европа


Урсула фон дер Лайен, която доразвива позицията си преди очакваното посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Китай, се застъпва за реципрочен пазарен достъп между европейските и китайските компании. Тя подчерта, че е важно Шолц да разгледа пряко с китайските официални лица както въпроса за свръхпроизводството, така и за нелоялното конкурентно предимство, което китайските компании получават чрез тези практики.


Същността на въпроса се крие в твърдението на САЩ и техните съюзници, че "свръхкапацитетът" на Китай - прекомерният производствен капацитет, който далеч надхвърля вътрешното търсене, което води до излишък от стоки, изнасяни в световен мащаб на ниски цени - оказва сериозно въздействие върху местните производители в чужбина. Според тях тази практика се подкрепя от значителни субсидии от китайското правителство, което изкривява условията на конкуренция спрямо международните конкуренти.


Позицията на Китай


Китай обаче отхвърля тези обвинения. Уан Уънтао, китайският министър на търговията, обяснява растежа на китайския сектор на зелените технологии с непрекъснатите иновации и отхвърля тезата, че напредъкът им е обусловен от субсидии. Нещо повече, Пекин критикува САЩ за техния Закон за намаляване на инфлацията, разглеждайки го като форма на субсидия за американските производители, като по този начин отразява сложната мрежа от взаимни обвинения в нелоялни търговски практики.


Въпреки изострената реторика Европейският съюз е предпазлив по отношение на предприемането на окончателни действия срещу Китай, имайки предвид сложните търговски отношения, които свързват втората по големина икономика в света с Европа. Германия, по-специално, се опасява от потенциални ответни мерки от страна на Китай, особено срещу автомобилната си индустрия, която се радва на стабилен експортен пазар в Китай.


Международно напрежение


Канцлерът Шолц, който се подготвя за важно посещение в Китай, придружен от делегация от министри и бизнес лидери, изрази резерви относно ефикасността на митата върху китайските електромобили. Това пътуване, второто на Шолц след встъпването му в длъжност и първото му от ноември 2022 година насам, се очаква да бъде ключов момент за отношенията между ЕС и Китай, като са планирани дискусии с китайския президент Си Дзинпин и премиера Ли Цян.


Този дипломатически спор се случва на фона на продължаващите разследвания от страна на ЕС за "изхвърляне" на субсидирани китайски електромобили на европейските пазари - практика, която може да подкопае местните индустрии и иновации. Тъй като лидери като Шолц и фон дер Лайен навигират в тези коварни води, резултатите от техните ангажименти с китайски официални лица могат да зададат тона на бъдещите търговски отношения между Китай и западния свят.


Въпросът, който се очертава, е дали може да се постигне баланс между справянето с основателните опасения, свързани със свръхкапацитета, и поддържането на основните търговски връзки, които подпомагат световната икономика. При толкова високи залози дипломатическите усилия на европейските лидери през следващите дни могат да възвестят нова глава в международната търговска политика, като по този начин потенциално ще променят глобалния икономически пейзаж.