BlackRock и фонд на Саудитска Арабия стартират инвестиционна платформа за 5 милиарда долара

Партньорството се засилва, след като CEO-то на Saudi Aramaco вече е на борда на директорите в Blackrock

Публикувано от Божидар Балевски май 01, 2024 в Пазари

BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, е на път да разшири глобалния си отпечатък, като стартира нова инвестиционна платформа в Рияд, подкрепена от значителна инвестиция в размер на 5 млрд. долара от Публичния инвестиционен фонд (ПИФ), държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Очаква се този стратегически ход да ускори растежа на капиталовите пазари в Саудитска Арабия и да привлече повече международни инвестиции в региона.


Споразумението, обявено във вторник, включва създаването на BlackRock Riyadh Investment Management (BRIM), което има за цел да въведе разнообразни инвестиционни стратегии на публичните и частните пазари. Тази инициатива е ключова част от по-широката стратегия на PIF за трансформиране и диверсифициране на икономиката на Саудитска Арабия, намаляване на зависимостта ѝ от приходите от петрол и насърчаване на икономическото развитие чрез Визия 2030.


Лари Финк, председател и главен изпълнителен директор на BlackRock, подчерта нарастващата привлекателност на Саудитска Арабия като инвестиционна дестинация, като похвали напредъка на страната в осъществяването на Визия 2030. „Икономическата трансформация на Саудитска Арабия предоставя уникална, дългосрочна възможност за глобалните инвеститори“, каза Финк. Това мнение беше подкрепено от заместник-управителя на PIF Язид А. Ал-Хумид, който отбеляза превръщането на фонда в проактивен глобален инвестиционен играч, диверсифициращ дейността си чрез различни начинания - от технологии до инфраструктура.


BRIM ще бъде подкрепен от глобалната платформа за управление на активи на BlackRock, което ще осигури достъп до огромните ресурси и експертни познания на фирмата. Платформата има за цел да привлече чуждестранни институционални инвестиции, да подобри местните възможности за управление на активи и да насърчи по-широката диверсификация на портфейлите на инвеститорите.


В допълнение към преките инвестиции, платформата ще се фокусира върху развитието на местните таланти и знания чрез инициативи като Програмата за развитие на завършилите BRIM и партньорствата между PIF Academy и BlackRock Educational Academy. Тези образователни усилия имат за цел да изградят стабилен набор от местни инвестиционни специалисти и да повишат експертния опит на финансовия сектор в Саудитска Арабия.


Стартирането на BRIM включва и бъдещи планове за увеличаване на местното и международното финансиране, като целта е да се разшири отвъд първоначалната инвестиция от 5 млрд. долара. Тази стратегия отразява ангажимента на BlackRock за насърчаване на динамична и разнообразна инвестиционна среда в Близкия изток и Северна Африка.


Това новаторско партньорство между BlackRock и PIF подчертава значителната роля, която международните финансови институции могат да играят в подкрепа на икономическите стратегии на държавите, като съгласуват глобалния финансов опит с целите на местното икономическо развитие.


Дългосрочния план на Саудитска Арабия - Vision 2030


Стратегическата програма “Визия 2030” на Саудитска Арабия, ръководена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, има за цел да диверсифицира икономиката на кралството извън традиционната ѝ зависимост от петрола, като развие сектори като здравеопазване, образование и туризъм. Постигнати са значителни успехи, включително социални реформи, като например премахване на забраната за шофиране за жени и въвеждане на нови развлекателни сектори, които стимулираха както местната, така и чуждестранната ангажираност. Ключовите проекти в рамките на „Визия 2030“ включват NEOM - футуристичен град на стойност 500 млрд. долара, предназначен да бъде център за иновации, както и проекта „Червено море“, насочен към луксозния туризъм. Въпреки тези усилия, предизвикателства като все още високите нива на безработица сред саудитците и зависимостта от приходите от петрол показват необходимостта от по-силна диверсификация. Партньорството с глобални структури като BlackRock е от решаващо значение, тъй като то внася не само инвестиции, но и глобално доверие и опит на саудитския пазар, като засилва целите на кралството за икономическа трансформация.


Партньорството се задълбочава


Най-забележителните аспекти на участието на BlackRock в Саудитска Арабия често са свързани с по-широки инвестиционни ходове и стратегически партньорства, съобразени със саудитските икономически политики, изразени именно чрез Визия 2030. Участието на BlackRock стана по-видимо след обявяването на Визия 2030, целяща диверсифициране на саудитската икономика от зависимостта от петрола. Това включва неотдавнашните развития и ангажименти на BlackRock, като например създаването на инвестиционни платформи или стратегически позиции, като например назначаването на главния изпълнителен директор на Saudi Aramco в борда на BlackRock, което показва задълбочаване на отношенията между саудитските финансови институции и BlackRock.


Тези действия на BlackRock предполагат стратегически интерес към Саудитска Арабия като част от глобалния ѝ инвестиционен отпечатък, особено като се има предвид стремежът на кралството да отвори икономиката си за международни инвеститори и да диверсифицира активите си в рамките на Визия 2030.