Акциите на Eli Lilly поскъпват

Eli Lilly подобрява тримесечната си печалба и повишава прогнозата за цялата година.

Публикувано от Божидар Балевски апр 30, 2024 в Пазари

Eli Lilly постигна силно първо тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите за печалбите и повишавайки прогнозата си за цялата година благодарение на високите продажби на нововъведеното лекарство за отслабване Zepbound и продължаващата инерция на блокбъстъра за диабет Mounjaro. Въпреки това ограниченията по веригата за доставки продължават да представляват предизвикателство, ограничавайки непосредствения достъп до тези лекарства с високо търсене.


Zepbound прави фурор, а Mounjaro запазва динамиката си


Основният двигател на впечатляващото представяне на Eli Lilly беше успехът на Zepbound. Лансирано в САЩ през ноември 2023 година, лекарството генерира забележителни продажби на стойност 517,4 млн. долара през първото си пълно тримесечие на пазара. Това бързо навлизане надхвърля прогнозите на анализаторите и подчертава значителния пазарен потенциал на лекарствата за отслабване. Търсенето обаче бързо надхвърли предлагането, което доведе до недостиг, който се очаква да продължи до юни.


Междувременно Mounjaro продължи впечатляващата си траектория, като продажбите му се увеличиха повече от три пъти до 1,81 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година. Този ръст отразява не само ефикасността на лекарството, но и повишаващите се цени, тъй като използването на програми за отстъпки в САЩ намаля. Компанията очаква тази ценова динамика да се стабилизира през втората половина на 2024 година, когато изтича срокът на първоначалния купон за доплащане от 25 долара.


Разширяването на производството е в ход, но предизвикателствата продължават


Въпреки положителните данни за продажбите, Eli Lilly признава, че продължават да съществуват затруднения във веригата за доставки на Zepbound и Mounjaro. Компанията активно се занимава с този проблем, като увеличава производството в множество производствени обекти в Северна Каролина, Индиана, Ирландия и Германия. Освен това неотдавнашното придобиване от Nexus Pharmaceuticals допълнително укрепва производствените им възможности.


Главният изпълнителен директор Дейвид Рикс подчертава сложността и капиталоемкостта на увеличаването на производството на тези лекарства, като подчертава необходимостта от премерен подход въпреки агресивните усилия. Очаква се най-значителните увеличения да се реализират през втората половина на годината, което може да облекчи съществуващия недостиг.


Повишаване на насоките поради оптимизма за производството


Преразгледаната целогодишна прогноза на Eli Lilly отразява нейната увереност в увеличения производствен капацитет. Сега компанията предвижда коригирана печалба на акция от 13,50 до 14,00 долара, което надхвърля предишния диапазон от 12,20 до 12,70 долара. По същия начин очакванията за приходите бяха повишени до 42,4-43,6 млрд. долара, което е значително увеличение спрямо първоначалните оценки. Този оптимизъм зависи от успешното изпълнение на плановете им за разширяване на производството.


Смесен пакет за други лекарства


Докато Zepbound и Mounjaro бяха водещи, други лекарства от портфолиото на Eli Lilly дадоха смесени резултати. Продажбите на лекарството за диабет Trulicity спаднаха с 26% до 1,46 млрд. долара, главно поради ограничения в доставките и конкуренцията. Друг медикамент за диабет - Jardiance, също не оправда очакванията, като генерира 686,5 млн. долара в сравнение с очакваните 718,3 млн. долара. Въпреки това Verzenio, лекарство за лечение на рак на гърдата, се противопостави на тенденцията с 40% увеличение на продажбите до 1,05 млрд. долара.


В перспектива


Резултатите на Eli Lilly за първото тримесечие подчертават огромния пазарен потенциал на Zepbound и Mounjaro. Въпреки това преодоляването на пречките във веригата за доставки остава важно предизвикателство. Агресивните планове на компанията за разширяване на производството предлагат обещаващо решение, но техният успех ще определи истинската степен на въздействие на тези лекарства през 2024 година. Балансирането на голямото търсене с увеличеното производство ще бъде от решаващо значение за Eli Lilly, за да запази впечатляващата си инерция и да се възползва от значителните възможности, предоставени от тези пробивни лечения.