Крипто китовете се отказаха от Tether за USDC след паниката около Luna и стейбълкойна UST

Крипто китовете се отказаха от Tether за USDC след паниката около Luna и стейбълкойна UST

Крипто китовете се отказаха от Tether за USDC след паниката около Luna и стейбълкойна UST 

 

Провалът на UST накара големите инвеститори в блокчейна на Етериум да напуснат USDT заради предполагаемата сигурност на най-големия му конкурент - USDC. 

 

Неочакване промяна 

 

 

 

 

Настъпи промяна в мисленето на големите криптоинвеститори, известни като китове. Данните показват, че USDC се е превърнал в предпочитания стейбълкойн в блокчейна на Ethereum, измествайки по-големия си конкурент по пазарна капитализация Tether (USDT). 

В крипто екосистемата китовете са най-големите притежатели на криптовалути - институционални инвеститори, борси, физически лица с голям брой активи - които са способни да движат големи количества валути и да разколебават пазарните цени. Анализаторите наблюдават отблизо тяхната активност, за да забележат тенденциите и да предвидят големи ценови движения. 

Данните на CoinMetrics, фирма за анализ на блокчейн, показват, че адресите на портфейли в блокчейна на Етериум, които притежават над 1 млн. долара USDC, надминаха броя на портфейлите, които притежават USDT, все още най-големия стейбълкойн по пазарна капитализация. 

USDC, вторият по големина стейбълкойн (stablecoin), спечели пазарен дял, откакто някогашният стейбълкойн UST, който имаше пазарна капитализация от 18 млрд. долара, се срина, а обвързаността на USDT с долара се разклати. CoinMetrics разгледа блокчейн данни от 9 май насам, когато UST загуби обвързаността си с щатския долар. Фирмата идентифицира 147 адреса на портфейли в Ethereum, които са увеличили баланса си в USDC с поне 1 млн. долара, като същевременно са намалили баланса си в USDT с поне 1 млн. долара. Сред тях имаше 23, които добавиха поне 10 млн. долара USDC и се освободиха от 10 млн. долара USDT. Много от тези адреси са борси, попечителски услуги или децентрализирани финансови протоколи, се добавя в доклада. 

В доклада се посочва също, че предимството на USDC пред USDT на Tether в т.нар. free float supply - броят на токените, които инвеститорите притежават - в блокчейна на Ethereum достигна във вторник исторически връх сред всички групи притежатели. 

Това може да означава , че някои големи сметки намаляват риска от своите притежания, обръщайки се към предполагаемите гаранции на месечните атестации на USDC и обезпечаването с пълни резерви. 

 

Какво се случва с USDT? 

 

Компанията Tether, която стои зад USDT, е намалила наличностите си от търговски ценни книжа със 17% - от 24,2 млрд. долара на 20,1 млрд. долара през първото тримесечие, според последния си тримесечен доклад за активите, които подкрепят стабилната валута. USDT е претърпяла общо 10 млрд. долара обратни изкупувания след провала на UST, което разклати доверието на инвеститорите колко стабилни са стабилните валути като цяло. Изкупуванията понижиха общото предлагане на USDT в обращение до 73 млрд. долара от 83 млрд. долара за 10 дни. За същия период предлагането на USDC нарасна до 53 млрд. долара от 48 млрд. долара. 

  

 

 

В разгара на събитията, когато стойността на UST спадна почти до нула в рамките на няколко дни, USDT за кратко загуби връзката си с долара. Въпреки че цената му бързо се възстанови до 1 долар, това кратко колебанието засили несигурността относно това какви активи подкрепят стойността на USDT. 

Повечето транзакции в областта на децентрализираните финанси (DeFi) се извършват в блокчейна на Етериум, а USDC е предпочитаният стейбълкойн в DeFi. 

Например DAI, най-големият децентрализиран и свръхколатерализиран стейбълкойн, държи в своята каса USDC вместо USDT. DAI, валутата на блокчейн протокола MakerDAO, има пазарна капитализация от над 6 млрд. щатски долара и поддържа обменното си съотношение 1:1 спрямо щатския долар, като натрупва много повече криптоактиви, отколкото е пазарната стойност на всички DAI токени в обращение. 

 

Източник - Coindesk

Сподели този пост: