USDC и Tether започват с обществени финансови доклади след случката с Terra

USDC и Tether започват с обществени финансови доклади след случката с Terra

USDC и Tether започват с обществени финансови доклади след случката с Terra  

 

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Circle Джереми Алаир обяви, че фирмата за криптовалути, която емитира стейбълкойна USDC, планира да предоставя на обществеността седмични доклади за резервите на койна. Освен това компанията Tether също публикува доклад за увереност за своите стейбълкойн резерви чрез одиторската компания MHA Cayman. 

 

Главният изпълнителен директор на Circle казва, че стайбълкойна USDC на фирмата е много ефективна връзка между досегашните електронни долари и доларите в цифрова валута 

 

Двата най-големи доставчика на стабилни монети - Tether и Circle - искат да уверят обществеността, че Tether (USDT) и usd coin (USDC) са напълно обезпечени с резерви. Последните уверения следват неотдавнашното събитие около TerraUSD (UST), при което UST спадна от някогашния си стабилен паритет от 1 долар до днешните 0,06 долари за UST. 

След това събитие на 13 май Circle публикува блог публикация, наречена "Как да бъдем стабилни", в която обяснява, че резервите на Circle за USDC са обезпечени изцяло с пари в брой и краткосрочни американски държавни ценни книжа. След публикацията в блога, седмица по-късно съоснователят и главен изпълнителен директор на Circle, Джереми Алаир, обясни, че компанията вече ще предоставя ежеседмични USDC атестации относно резервите и ликвидността на стабилните монети. 

"Както обещахме преди седмица, сега предоставяме седмични отчети за резервите и ликвидните операции на USDC", написа Алаир в Twitter. Той също така сподели доклада за уверенията на USDC и каза още: "През изминалата седмица видяхме емитирани 8,6 милиарда USDC и обратно изкупени 6,3 милиарда USDC, с нетно седмично увеличение на циркулацията от 2,3 милиарда USDC." Главният изпълнителен директор на Circle добави: 

“Това, което прави USDC толкова страхотен продукт, е, че е лесен за създаване и осребряване, с безпроблемна интеграция със съществуващата глобална банкова система. В резултат на това клиентите могат да го използват като много ефективен канал между старите електронни долари и доларите в цифрова валута.” 

  

Според доклада монетите от американски долари (USDC) в обращение са 52,9 милиарда, докато броят на резервните обезпечения на Circle е 53 милиарда долара към 20 май 2022 година. 12,8 милиарда долара от резервите на USDC са в брой, докато 40,2 млрд. долара се държат в американски държавни ценни книжа с кратък матуритет. 

  

От цялата криптоикономика на стойност 1,3 трлн. долара USDC представлява 3,95%, а през последните 24 часа USDC отбеляза глобален търговски обем от 3 млрд. долара. Стабилната монета на Circle е вторият по големина фиатен крипто токен, който е обвързан със стойността на щатския долар. 

  

Tether публикува доклад за увереност от май 2022 г., изготвен от MHA Cayman 

  

Този месец Tether публикува доклад за достоверност, написан от фирмата MHA Cayman, одитор, официално известен като Moore Cayman. В доклада се казва, че "консолидираните общи активи на Tether възлизат на най-малко 82 424 821 101 долара и разбивката на активите, посочена в CRR, е материално точна". MHA Cayman заявява, че е провела методи за атестиране като ISAE 3000, ISQC 1 и отговорности на счетоводителя в съответствие с Кодекса на IESBA. 

  

Тетър е най-големият стабилен криптоактив днес, тъй като данните на coingecko.com показват, че в момента в обращение има 73,2 млрд. Щатски долара. Страницата за прозрачност на компанията показва, че фирмата държи 78,4 млрд. щатски долара в общи активи на блокчейн вериги като Omni, Ethereum, Tron, EOS, Algorand и др. 

Пазарната капитализация на Tether днес се равнява на 5,44% от криптоикономиката на стойност 1,3 трлн. долара, а през последния ден обемът на глобалната търговия с USDT е 31 млрд. долара. Всъщност 47,71% от всички сделки на Биткойн (BTC) през последните 24 часа са били свързани с USDT, а 48,77% от всички суапове на Етериум (ETH) са били свързани с тетер през този уикенд. 

 

Какво следва? 

 

Това, което се случи с Terra и техния алгоритмичен стейбълкойн UST, на пръв поглед  изглеждаше като нещо пагубно за криптоиндустрията. В дългосрочен план обаче такива събития винаги са имали позитивно отражение и са изграждали и подобрявали цялата мрежа в криптосвета.  За пример в близко бъдеще двата най-големи фиатно обезпечени стейбълкоини USDT и USDC ще станат по-прозрачни с техните холдинги. Отделно на това рано или късно ще се измисли успешен алгоритмичен стейбълкойн и случилото се с Terra ще помогне за изграждането на бъдещия по-добър и истински успешен проект. 

Сподели този пост: